Kings of Leon nabízí výlet do ráje. Západ slunce v ceně

Jana-Moravcova

Jak vypadají skryté možnosti hudby a lidského těla? Třeba tak, že místo uší zpracujete noty všemi smysly a najedenou vidíte jasné obrazy vašich zhmotněných snů. Po špičkách kolem nich chodit nemusíte, tyhle sny se nerozplynou. Kings of Leon vás tentokrát zvou na procházku při západu slunce, tak práskněte do bot z reality a nechte se unášet. Album Come Around Sundown je totiž tak trochu zjevení.

Začalo to prostě. Basák

) podle svých slov doposud nejtěžší basovou linku a při živém hraní se za ni proklíná až do pekel. Ještě že se to netýká soustředěného posluchače, kterému při poslechu páté desky Come Around Sundown div neodkapává slina na přehrávač. I když zrovna sedíte v pokoji a koukáte do bílé zdi, Kings of Leon vás silou dokonale poskládaných písniček dotáhnou naopak až do nebe, kde vám pustí ten nejmonstróznější západ slunce. Bojíte se, že po první skladbě slunce zapadne? Tak je proboha nechte hrát dál!

První singl Radioactive

http://www.youtube.com/watch?v=5fcXkZcsTvk

Caleb a sexy hlas
Třináctipísňový koncert bratrů Followillových a jejich bratrance Matthewa plnou silou pokračuje hravým singlem Radioactive. Od roku 2003 ušli pánové z Tennessee velký kus cesty, syrové kousky jako Molly‘s Chambers z desky Youth and Young Manhood (2003) byste těžko pohledali, stejně jako řezavé skladby z Because of the Times (2007).
Kings of Leon se drží alternativního trendu, který naplno našlápli až před dvěma lety. Letos se jim ho ale díky takřka roční práci na třinácti nových skladbách povedlo vypiplat do kolekce monstrózních melodií (The Face, The Immortals) protkané hravějšími kousky jako Beach Side. Většina skladeb má silné sklony k magnetizaci už v předehře (Pyro, The End, Pickup Truck), a když se k nim ještě přidá charismatický zpěv Caleba Followilla, jenž si tentokrát odpustil hlasové divočiny a sexy vyladěným vokálem dotáhl každou skladbu téměř k dokonalosti, dílo zkázy je dokonáno. Vzpomínkou na syrovější kytarové riffy a Calebovy příšerné dlouhé vlasy je snad pouze Pony Up, garážový zvuk pak připomíná No Money a pozornost si vydupe i silná a emocionálně vypjatá Mary. Exkurz mimo atmosférické kytary nabízí i arytmická Birthday.

Kings of Leon: Poslechněte si celé album i s rozhovory

Může to znít odvážně, ale písnička The End spolehlivě drtí dva roky starou Use Somebody i její Grammy za nejlepší rockový song roku (

). To ostatní může už při soustředěném poslechu už jen mile překvapit Kings of Leon: Come Around Sundowndrobnými nuancemi (i country feelingem v Back Down South) a podtrhnout další povedený krok téhle talentované rodiny.

Kings of Leon – Come Around Sundown
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 47:26
Seznam skladeb: The End, Radioactive, Pyro, Mary, The Face, The Immortals, Black Down South, Beach Side, No Money, Pony Up, Birthday, Mi Amigo, Pickup Truck

Témata:,