Kittchenovy historky z podsvětí

Hana-Slivova

Hledáte na tuzemské scéně někoho, kdo zpívá česky, na svět kolem sebe se dívá zajímavýma očima i ušima a když je šťastný, umí o tom mluvit tak, že to chcete slyšet znovu? Zkuste chlápka, který si říká Kittchen. Jeho druhá deska Radio sice není zrovna rozhlasový formát, o to zábavnější je ale zapínat ho znovu a znovu.

Jmenuje se kuchař Kittchen, čepici nosí přetaženou přes tvář a stejně dobře jako péct broskvové koláče a brousit nože umí dělat hudbu.

Od Máchova jezera se i s noži a kytarou přestěhoval do Prahy a teď vyráží na výlety. Prahou, Berlínem nebo Ústím nad Labem. Po chodnících, v tunelech a dokonce i pod zemí. Tam všude se odehrávají příběhy, které Kittchen spíš než do písniček přepisuje do hutných deníkových záznamů.

Poslechněte si Kittchena v Youradiu

Útržky každodenního života pod pokličkou, zvuky ulice a sklepních bytů nahrál Kittchen na desku Radio. V pořadí druhá řadová kuchařská nahrávka se od Menu z roku 2012 liší hlavně tím, s kým ji Kittchen dával dohromady.

Samotu kuchyně, kuchyňských robotů a jejich zvuků vystřídala přítomnost bubeníka Tomáše Neuwertha (Nierika, Umakart), jenž už s Kittchenem nějakou dobu koncertuje. Společně se jim podařilo nachystat barevný soundtrack k životu vdov, žen, který po všem tom smutku jsou tak utahaný. Kittchenovy texty se prolínají se zkreslenými zvuky, o kterých jste ani netušili, že existují. Rozladěné piano střídají ostré kytary a melancholické dechy. Emoce vytlačuje umělý hlas paní z tlampače. A nad tím vším visí šedobílý mrak.

Ne, Kittchenovo Radio nehraje veselé písničky k vodě. V jeho příbězích se to hemží chlapama, kteří si kolem sebe staví hradby z chlastu (Fotr), dívkami, co vykostí chlápka za deset minut a zbytky hodí zvířátkům (Holka). Jsou temné jako historky o Praze – říká se, že polyká lidi, a ona to fakt dělá (Pod Prahou), strašidelné jako horká voda pod mostem v Řeži (který už tam dávno není) a zdánlivě bezútěšná jako opuštěný milostný dopisy, nedopitý čaje a naše hypotéky (Exit).   

Co Kittchen kolem sebe vidí, to ogriluje do detailu, na žádné kostře nenechá zbytečné maso. Nezní přitom ale nijak nesmlouvavě anebo snad brutálně. Nezvyšuje Kittchen - Radiohlas, nebojuje, jen vypráví, občas se za maskou neznatelně pousměje. A v krásně syrovém indiepopu Bouřka pak přidává dobře míněnou radu: Je čas neběhat po poli s železnou tyčí. Drobná katarze, díky které stojí za to zapnout celé Radio ještě jednou.

Kittchen není zlý ani zahořklý řezník od věčně zamračeného jezera, ale všímavý kluk z města. Na české písničkářské poměry vlastně docela výjimečně všímavý. A co na tom, že Ulrike ze zvukově-pocitové koláže Berlin se vlastně nejmenuje Ulrike.

Kittchen – Radio
Vydavatelství: Červený kůň
Celkový čas: 45:00
Seznam skladeb: Radio, Sobota, Fotr, Cizí území, Berlin, Zkouška spojení, Pod Prahou, Holka, Řež, Nemusíš, Roboti, Exit, Bouřka