Klaxons houkají podruhé, tentokrát je to ale trochu nuda


Sympatičtí rošťáci Klaxons jsou tu s novou deskou. Pamatujete si na jejich pecku Golden Skans z prvního alba Myths of the Near Future? Že se nemusíme ptát? Pak vězte, že něčeho podobného se na dvojce Surfing the Void nedočkáte. Může se dokonce stát, že na mysl vám poprvé přijde slovo nuda.

Klaxons způsobili v roce 2007 vydáním debutového alba Myths of the Near Future pořádný poprask. Typický britský indie rock se jim totiž podařilo chutně smíchat s chytlavými disko rytmy, které opepřili důmyslnými klávesovými vyhrávkami. Kritika je za to nejen uznale poplácala po zádech, ale přisoudila jim i nálepku zakladatelů nového stylu new rave. Za to všechno chlapci shrábli pár hudebních cen včetně prestižní britské Mercury Prize za nejlepší album.
KlaxonsO tom, že podmanivé kouzlo Klaxons funguje i naživo, jsme se mohli přesvědčit jak u nás na loňském Planet festivalu v Táboře, tak na letošní Pohodě v Trenčíně. Ostře sledovaná dvojka Surfing the Void, která právě vychází, se snaží předvést tuhle čtyřku zase trochu v jiném světle. Škoda jen, že není ostřejší.

Nezní to špatně, ale…
Aktuální album se rodilo poměrně komplikovaně a cesta na svět neprobíhala úplně podle představ kapely. Na počátku roku 2009 totiž vydavatelství Polydor odmítlo už nahrané skladby s tím, že znějí příliš experimentálně. Uznal to nakonec i zpěvák a kytarista Jamie Reynold, když nakonec trochu rozpačitě tvrdil, že Klaxons tak hutně a psychedelicky vlastně znít nechtějí. Na druhý pokus tedy deska povedla až teď.
Album s předstihem avizoval pilotní singl Echoes; povedená skladba s melodickým refrénem je přikrytá jen lehce psychedelickým závojem a má slušný hitový potenciál. Ovšem velikosti hitu Golden Skans z debutu nedosahuje ani náhodou.

Echoes od Klaxons

Golden Skans od Klaxons

V podobném duchu je to bohužel s celým albem. Nezní špatně, jednotlivé písně mají temnější náladu než s mladistvým nadšením nahraný debut. Zároveň je vidět, že kapele zoufale chybí výraznější hudební nápady, a při poslechu celého alba dokonce  – v souvislosti s Klaxons zřejmě poprvé – vyslovíte slovo nuda. Z průměru se vymyká snad jen rafinovaná Same Space (

).
Od Klaxons jsme si zvykli na netradiční dobroty. Tentokrát to ale vypadá, že si skupina svoji čelní pozici mezi progresivními hudebními vizionáři neudrží.

Klaxons: Surfing the Void
Vydavatelství: Polydor
Celkový čas: 38:27
Seznam skladeb:  Echoes, Same Space, Surfing the Void, Valley of the Calm Trees, Venusha, Extra Astronomical, Twin Flames, Flashover, Future Memories, Cypherspeed

Poslechněte si Klaxons na YouRadiu

Témata:, ,