Kletba měsíčního údolí – elixír pro duši romantické a bystré holky


Chcete udělat radost mladší sestře? Pokud je to typ romantické holky, je jí tak mezi sedmi a dvanácti lety a patří mezi tu menšinu, nad kterou učitelka nelomí rukama, pak jste ve správném sále. Kletba měsíčního údolí je film naplněný přesně těmi ingrediencemi, které lahodí většině malých holek.

Ve filmu ožívají jednorožci, pes se mění ve vlka a před malou Maruškou, hlavní hrdinkou, stojí nelehký úkol zlomit kletbu, která se vznáší nad celým krajem a zejména nade dvěma znepřátelenými rody. Najdete v něm něco z klasických pohádek, něco z Romea a Julie a pokud znáte pohádku Astrid Lindgrenové Ronja, dcera loupežníka, uvidíte i tady mnoho styčných bodů.

Kostýmy a přírodní scenérie pastvou pro oči
Kletbě měsíčního údolí se velký důraz klade na vizuální složku (režisér Gabor Csupo je mimochodem také výtvarník). Domov Marušky a Benjamina je starý anglický hrad, nad kterým by i Karel Hynek Mácha zajásal; hrdinky se převlékají do krásných propracovaných šatů, přírodní scenérie snímala kamera Davida Eggbyho citlivě, záběry jsou pečlivě nakomponované a měkce, plasticky nasvícené. Výtvarně působivé scény, například mořský příliv, který tvoří obrovské stádo cválajících průsvitných koní, jsou v některých případech malinko přepjaté a přeromantizované, takže začínají připomínat výjevy ze střelnic a kolotočů. Ale jsme v pohádce, tak snad můžeme trochu kýče tolerovat.

Postavy vybral režisér typově velmi dobře. Hlavní hrdinka Maruška (Dakota Blue Richards) je roztomilá i chytrá divoženka, její strýc Benjamin má temné kouzlo hrdiny Heathcliffa z Větrné Hůrky a Maruščina chůva, slečna Karneolová, je upjatá i rázná. Všechny postavy v sobě skrývají nějaký rozpor nebo tajemství, a tak se filmu daří překonat jedno z nejčastějších úskalí pohádkových příběhů, jednorozměrný charakter postav.

Ženská energie a symboly ženské síly
Scénář Lucy Shuttleworth a Grahama Alborougha, napsaný podle úspěšné knihy Malý bílý koníček spisovatelky Elizabeth Goudgeové, je plný dobrodružství a zejména přírodní mystiky. Silně se tu zdůrazňují motivy země, vody a přírodních sil. Příroda je jako spravedlivá vládkyně, která vše řídí svými cykly vzniku a zániku. V celém filmu dominuje ženská energie a symboly ženské síly. Příliv a odliv, měsíc, perly…, a také moudrost a vědění se tu symbolizuje ženskými figurami. Opačný mužský protipól zastupuje rod de Noirů, strašných lesa pánů, kteří však působí většinu času jako banda nemehel.

Přes veškerou atmosféru a přírodně čarodějnickou magičnost jako by tvůrci občas přehlédli lapidární souvislosti. Například když Maruška prostě a jednoduše uteče ze samotného sídla krvelačných de Noirů a skupina dospělých chlapů ji není schopná dohonit, nebo když se Maruška v podstatě v průběhu jednoho odpoledne naučí jezdit na koni jako husar.

Podívejte se na trailer k filmu Kletba Měsíčního údolí

http://www.youtube.com/watch?v=5fugq-27oKA

Kdyby mi bylo přibližně jedenáct let, nejspíš by se mi Kletba měsíčního údolí docela líbila. A chtěla bych být taky Maruškou Merryweatherovou, mít krásné šaty, bílého koně, usmířit své blízké a ještě vybojovat romantickou lásku. A k tomu všemu být bystrá a nebojácná…

Blíží se vysvědčení, tak proč neudělat radost své mladší sestře?

Kletba měsíčního údolí (The Secret Of Moonacre)
Velká Británie / Maďarsko / Francie, 102 minut, český dabing
Režie: Gabor Csupo
Hrají: Dakota Blue Richards, Ioan Gruffudd, Tim Curry, Natascha McElhone, Juliet Stevenson, Augustur Prew
Premiéra v ČR: 11. června 2009