Klub poslední naděje: Problém není AIDS, ale systém

Stefan-Titka

Leden nepřestává chrlit skvělé filmy a ani Klub poslední naděje v hlavní roli s Matthew McConaugheym a Jaredem Leto není výjimkou. Na první pohled nenápadný, skoro až nezávislý snímek, pokud ale máte rádi příběhy, ve kterých hlavní hrdina bojuje s větrnými mlýny, neměl by vás v kině minout.

Klub poslední naděje vypráví příběh elektrikáře a občasného jezdce rodea Rona Woodroofa (Matthew McConaughey). Toho na začátku poznáváme jako typického macho-mana, zhýralého pijana, který kromě chlastu holduje i nezávaznému sexu a drogám. Když po jednom pracovním úraze upadne do bezvědomí, probudí se v nemocnici, kde mu k jeho překvapení sdělí, že má AIDS a že mu nezbývá víc než třicet dní života. Tam, kde by jiní hodili ručník do ringu, se Ron Woodroof zatvrdí a rozhodne se s nemocí bojovat.

Nejzajímavější je na filmu zjištění, že nejhorším nepřítelem v boji není pro hlavní postavu fatální nemoc, ale všechno ostatní kolem: lékaři, farmaceutické firmy nebo vládní úředníci. Píše se totiž rok 1985 a nemoc je stále v plenkách, a stejně tak její léčba. Ron brzy zjistí, že oficiální „lék“, i tak nedostatkové zboží, mu nepomáhá, spíš naopak. Rozhodne se proto odjet do Mexika, kde se dostane k jiným lékům – neoficiálním, neschváleným americkou zdravotnickou organizací, tím pádem i ilegálním. Díky nim se jeho stav výrazně zlepšuje. Protože vycítí obchodní potenciál, dá se dohromady s Rayonem (Jared Leto ze 30 Seconds To Mars), stejnou nemocí postiženým transsexuálem, a rozjedou ilegální pašerácky byznys na trase USA – Mexiko.

Hlavním konfliktem snímku je vděčný střet jedince se systémem; hrdina od počátečního vychcánkovství s cílem mít se díky lékům dobře a něco si při tom i vydělat přejde nakonec k boji za správnou věc – možnosti volby každého, zda chce s nemocí bojovat i za cenu vedlejších příznaků, nebo se podvolit zákonům a restrikcím a pomalu umírat.

Snímek poměrně jednoznačně straní za „dobrou věc“ bojujícímu hrdinovi a nabízí tak víceméně černobílý pohled na danou problematiku, která musela být asi složitější, než jak ji zobrazují autoři filmu. To ale nic nemění na faktu, že, pokud od těchto autorských licencí odhlédneme,  výsledný film kanadského režiséra Jeana-Marca Vallée je velmi atraktivní a strhující.

Velkou roli bezpochyby hraje i herecké obsazení. Skvělý je především Matthew McConaughey, který v Hollywoodu chytil druhou mízu a divák v něm objevuje talent, který v dobách jeho hezounských rolí surfařů neviděl. Na Oscarech se bude lámat chleba nejspíš mezi ním a Leonardem DiCapriem (Vlk z Wall Street – film, který od nás dostal 100 %) a nedá se říct, že jedna varianta je lepší než druhá. Podobně je na tom i Jared Leto, jehož citlivé ztvárnění Rayona mu vyneslo Zlatý glóbus za vedlejší roli.

Klub poslední naděje
USA, drama, 117 minut
Režie: Jean – Marc Vallée
Hrají: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner, Steve Zahn, Denis O´Hare a další
Premiéra v ČR: 23. ledna 2014

Témata:,