Kniha vs. televize: 7 věcí, ve kterých se seriálová Hra o trůny liší od své předlohy

Redakce

Filmy podle knih se od svých předloh vždy trochu liší, v případě Hry o trůny je to ale trochu komplikovanější - seriál už totiž v ději předehnal vyšlé díly ságy Píseň ohně a ledu. Co všechno televizní scenáristé změnili?

  1. Fanoušci seriálu vůbec neznají Lady Stoneheart
    Pokud sledujete pouze seriál, tohle jméno vám zřejmě nic neříká. Lady Stoneheart je chladnokrevná zombie, která nemůže mluvit, protože jí během vraždy nejstaršího syna podřízli hrdlo. Přesně tak, jedná se o oživenou Catelyn Stark, která se rozhodla pomstít své děti. V knize důležitá postava v televizní verzi vůbec neexistuje.
  2. Ramsey si v knize vezme jiné Starkovic děvče
    I když, ne tak docela. Zatímco v seriálu se sadistický Ramsey Bolton ožení se Sansou a o svatební noci ji brutálně znásilní, v knize je sezdán se Sansinou nejlepší kamarádkou Jeyne Poole, která se vydává za Sansinu mladší sestru Aryu. Chudák holka!
  3. Jaime a Bronn v Dorne rozhodně nikdy nebyli
    Jejich buddy cesta se v knize fakt nikdy nestala. Místo toho se vyprávění z Dorne motá kolem úplně jiných postav. Ellaria Sand, vdova po Oberynovi, nekuje pomstu, naopak je velmi pokorná. Mnohem důležitější než ona je ale princezna Arianne Martell, která se v seriálu vůbec neobjevuje. Ta totiž plánuje, jak na Železný trůn dostat malou Myrcellu Lannister.
  4. Sourozenci Greyjovi trochu jinak
    Theona byste v knize potkali, už ale ne jeho sestru Yaru. Ta se totiž jmenuje Asha. Tvůrci seriálu ji přejmenovali proto, že se báli, že ji diváci budou zaměňovat s jinou postavou – divokou Oshou.
  5. Manželka Robba Starka není mrtvá, ani těhotná
    Zatímco v seriálu Robbovu manželku jménem Talisa Maegyr zabijí během Rudé svatby a ještě ubodají plod v jejím lůně, v knize se královna Severu Jeyne Westerling vražedné slavnosti vůbec neúčastní a podle všeho není ani těhotná.
  6. Knižní Stannis neupálí svou dceru
    Zaprvé je, na rozdíl od seriálu, naživu. Také není sadistický maniak a neupálí svou dceru v honbě za výhrou bitvy. Naopak si přeje, aby po jeho smrti nastoupila místo něj na trůn. 
  7. Brienne skončí buď mrtvá, nebo jako zombie
    V seriálu si Brienne s Podem vedou celkem slušně, až na výjimky. V knize ale skončí před lesním soudem, který vede právě Lady Stoneheart. Brienne je obviněna ze spolčení se s Lannisterem, kvůli meči, co dostala od Jamieho. Dostane na výběr – buď ho zabije, nebo sama zemře. Čtenář ji pouští, když jí utahují smyčku kolem krku, v pozdější části knihy ale Brienne pod falešnou záminkou Lannistera vyláká samotného do lesů.

Co dělají dnes herci, kteří byli v seriálu Hra o trůny zavražděni?

Fanoušci Hry o trůny, pro váš hezčí pátek: GALERIE prvních ofiko fotek z nové série!