KNIHfest přivítá skvělé hosty v čele s Michalem Vieweghem, Aňou Geislerovou a Zdeňkem Svěrákem

Redakce

Březen je po celém světě věnovaný knihám a jejich četbě. Obchodní centrum Letňany si už tradičně pro tento měsíc připravilo pestrý program plný opravdu zajímavých hostů. Program svou účastí obohatí například autor bestsellerů Michal Viewegh, oblíbený moderátor i herec Marek Eben, fotbalová hvězda David Lafata a své osmdesátiny s námi oslaví Zdeněk Svěrák.

Stejně jako v roce 2015, také letos zavítá na akci jeden z nejpopulárnějších českých spisovatelů současnosti – Michal Viewegh. Jeho první knihou byly v roce 1990 Názory na vraždu, od té doby napsal přes dvě desítky dalších děl.

Mezi ty nejúspěšnější se řadí Báječná léta pod psa, Vybíjená, Účastníci zájezdu nebo Andělé všedního dne – všechny tyto romány byly také úspěšně zfilmovány. Během KNIHfestu se bude Michal Viewegh 17. března věnovat svému poslednímu románu Biomanžel, jehož děj volně navazuje na předcházející úspěšnou knihu Biomanželka. Michal Viewegh se do Letňan rád vrací, je pravidelným hostem KNIHfestu již od jeho prvního ročníku v roce 2014.

V první den programu (1.3., 17:00) nahlédneme do světa sportu, a to s fotbalistou Davidem Lafatou, jehož jméno je silně spjato s AC Sparta Praha. Držitel prestižní ceny Zlatý míč za rok 2015, který má na svém kontě přes 900 vstřelených gólů, představí knihu Kanonýr Lafi, která vznikla ve spolupráci s novinářem Karlem Feltem.

V březnu oslaví své jubilejní osmdesáté narozeniny Zdeněk Svěrák a je jisté, že bude proto v tomto měsíci velmi vytížený. I přesto si našel čas na KNIHfest, kterého se zúčastnil i v předchozích dvou letech, a my budeme mít potěšení přivítat tohoto významného hosta 4. března.

První březnovou sobotu strávíme s představiteli nového filmu Filipa Renče Lída Baarová. Roli matky slavné herečky zde skvěle ztvárnila Simona Stašová. Jak probíhalo natáčení a v čem se jí dotkla tragédie osudu rodiny Baarové? O tom budeme s oblíbenou herečkou i herci Michalem Dlouhým, Miroslavem Táborským a Pavlem Křížem hovořit 5. března.

Pravidelným a milým hostem KNIHfestu je Arnošt Goldflam. Neděli 6. března budeme věnovat především jeho pohádkové knize O nepotřebných věcech a lidech, jeho žena Petra Goldflamová Štětinová povede během debaty oblíbenou výtvarnou dílnu. Toto odpoledne zaměříme více na děti, zaujme ale jistě i jejich rodiče.

Pořadatelé KNIHfestu mají velkou radost z toho, že budou moci přivítat 15. března herečku, moderátorku a také spisovatelku Aňu Geislerovou. Držitelka pěti Českých lvů představí svůj soubor fejetonů tvořených po dobu pěti let vydaném pod názvem P.S.

Další osobností, která si akci oblíbila, je Ladislav Špaček. Patrně málokdo ví, že byl původně pedagogem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Působil řadu let také jako tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla, po jeho boku navštívil na padesát zemí světa.

Publikoval mnoho knih o etiketě a těžko bychom si dokázali představit někoho vhodnějšího, s kým na toto téma pohovořit. Pro děti připravil v uplynulém roce ve spolupráci s Českou televizí seriál Mistr E – Pohádková etiketa pro malé prince a princezny, jehož knižní podoba vyšla koncem uplynulého roku. Obohatit své znalosti etikety během debaty se sympatickým Ladislavem Špačkem budete moci již 16. března.

Zdeněk Pohlreich je obávaným kritikem tuzemské kuchyně a výtky ke gastronomickým zařízením jsou v jeho pořadu vždy velmi upřímné a místy pěkně ostré. On sám je úspěšným provozovatelem několika prestižních restaurací, jak ale nejraději vaří doma pro sebe a své blízké? Odpovědi na tuto otázku najdete v knize Moje domácí kniha. Své další oblíbené kulinářské tipy prozradí Zdeněk Pohlreich 18. března.

Život královen krásy není takový med, jak by se mohlo na první pohled zdát. Své o tom ví Eva Čerešňáková, česká vicemiss za rok 2007. Ta se nyní primárně nevěnuje modelingu, ve své kariéře se zaměřila na moderování a svým firemním klientům nabízí i PR a marketingové služby. Své různorodé dojmy ze soutěže krásy shrnula ve své knize MISS, sny vs. realita, o které bude hovořit 20. března.

Marek Eben je bezesporu jedním z našich nejcharizmatičtějších moderátorů. Oblíbený je také jeho pořad Na Plovárně, který Česká televize vysílá již od roku 1999. V křesle pro hosta přivítal například Roberta Redforda, Madeleine Albright, Martinu Navrátilovou, Billa Gatese, Jaromíra Jágra i Dalajlámu. Je tedy jisté, že stejnojmenná kniha nabízí mnoho zajímavého a neméně poutavá bude také debata s Markem Ebenem 22. března.

Antónia Mačingová je (nejen na Slovensku) známou zastánkyní zdravého stravování. Její kniha Zhubněte jednou provždy prezentuje revoluční dietu, jejíž vydání motivovalo autorku poté, co úspěšně vyřešila své předchozí zdravotní problémy bez prášků – ryze přírodní cestou. O nástrahách klasického stravování a důležité motivaci, která při dietě nesmí chybět, bude Antónia Mačingová debatovat 24. března.

Populární zpěvačka Radůza v rámci KNIHfestu představí 30. března svoji knihu povídek doplněnou o písničky, vydanou pod názvem Marathon – příběh běžce. V březnu přivítáme také autora populárních motivačních knih a nahrávek, které přinášejí nové pohledy na osobní rozvoj a seberealizaci. Ivo Toman se narodil s Touretteovým syndromem a právě touha změnit postoj ke svému zdravotnímu stavu představovala silnou motivaci ke studiu marketingu, osobnímu rozvoji i psychologii. Z jeho titulů budete patrně znát například knihu Debordelizace hlavy, či motivační CD Proč jen 5% lidí uspěje. Přesný termín návštěvy Ivo Tomana oznámíme již brzy.

10 příznaků, že jídlo a láska prochází žaludkem (odpozorováno u vedlejšího stolu)

16 aktivit pro osobní relax: Uvolněte se, prosím! Poradíme vám jak