Komedie Adéla ještě nevečeřela se vrací do kin v digitální podobě

Redakce

Legendární komedie scenáristy Jiřího Brdečky a režiséra Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela se po téměř čtyřiceti letech vrátí do kin v digitalizované podobě. ČTK o tom informovala mluvčí projektu digitalizace Magdalena Bičíková. Od srpna 1978, kdy měl film premiéru, ho v kinech zhlédlo 1,4 milionu diváků, další miliony pobavila při nesčetných reprízách v televizi.

„Masožravou Adélu v její původní kráse i lesku uvidí diváci 14. listopadu v pražském kině Lucerna. Film bude poté k dispozici pro distribuci v kinech, v televizi a na filmových festivalech, chystá se i jeho vydání na DVD a Blu-ray,“ uvedla Bičíková. Restaurování snímku v maďarských laboratořích Magyar Nemzeti Filmalap zaštítil odborně i organizačně Národní filmový archiv v Praze (NFA), finančně je podpořily Island, Lichtenštejnsko, Norsko a české ministerstvo kultury.

„Moc se těším na to, až film znovu uvidím tak, jako se kdysi promítal v kinech,“ komentovala návrat komedie do kin herečka Naďa Konvalinková, která bude čestným hostem premiéry. Ztvárnila tehdy naivní Květušku.

„Mnoho výborných herců a hereček, kteří si ve filmu zahráli, už tady není, a zrestaurování filmu je způsob, jak tomuto dílu i jim zachovat nesmrtelnost,“ dodala.

Spolupráci s maďarskými partnery pochválil ředitel NFA Michal Bregant. Podle něj jde při digitalizaci o to, aby restaurátoři pomocí nejmodernější techniky citlivě odstranili nečistoty a poškození, která materiál časem utrpěl, a znovu navrátili jeho původní podobu. Software ale nesmí setřít typické znaky, jako je třeba hrubší obrazové zrno, slepky nebo vpisky na konci jednotlivých dílů, které ke starším filmům patří a dodávají jim i nezaměnitelné kouzlo.

Podle Breganta se už brzy dočká restaurování dalších devět titulů, jejichž obnova bude dokončena do března 2016. „Hotové jsou snímky Pavla Juráčka Případ pro začínajícího kata a Postava k podpírání, které do kin uvedeme v příštím roce. Pracujeme i na Trnkově Špalíčku, který diváci poprvé uvidí v restaurované verzi na třeboňském Anifilmu. Obnovenou premiéru dramatu Františka Vláčila Adelheid uvede brněnské kino Scala a celý projekt zakončí digitalizovaná verze Starců na chmelu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti,“ uvedl.

Obnovenou premiéru bude mít i v Norsku oblíbená pohádka Tři oříšky pro Popelku; slavnostní projekce se chystá 14. prosince v Oslu. Doplní ji česko-norský seminář věnovaný úspěchům tohoto snímku v zahraničí.

Na projekt za 26,5 milionu korun byla podle Breganta vypsána mezinárodní soutěž vycházející ze zákona o veřejných zakázkách. Část plánovaných peněz se podařilo ušetřit, proto bude NFA financovat digitalizaci dalších čtyř titulů z celkem 200 významných filmů vybraných k digitalizování komisemi ministerstva kultury. V premiéře se tak v roce 2016 objeví klasické snímky Bílá nemoc, Krakatit, Poslušně hlásím a černobílá sci-fi Ikarie XB 1, o kterou je už nyní zájem i v zahraničí.

Galerie: Kdo se skrýval pod filmovými maskami

Nejdražší filmové scény v historii. Co stálo nejvíc peněz?