Komplikovaná, ale skvělá Baromantika Lenky Dusilové

Jiri-Vanek

Lenka Dusilová vydala čtvrté sólové album Baromantika. Výrazně se odklonila od rockového písničkářství prvních desek a ve spolupráci se členy skupiny Toxique nechala vzniknout nahrávku ovlivněnou elektronikou. Zrodila se tak nejkomplikovanější a dost možná nejlepší zpěvaččina deska.

Lenka Dusilová dospěla z rozjívené teenagerky ve Sluníčku přes vzteklou punkerku v Puse k rockovému písničkářství na svých sólových deskách. Už tři roky stará spolupráce Dusilové s Beatou Hlavenkovou a klarinetovým kvartetem Clarinet Factory na desce Eternal Seekers ale ukázala, že přešlapování na místě je Dusilové cizí; letošní album Baromantika je pak vyvrcholení jejího dosavadního hledání a nacházení, je to Dusilové nejsvobodnější (ve smyslu nejméně svázaná konvencemi žánrů) deska.

Možná trochu nešťastný je názve alba; slovo "baromantika" totiž vyvolává spíš spojení romantiky a baru než baroka, které Dusilová zmiňuje v rozhovorech. Naopak vrcholně šťastným se ukázal výběr spolupracovníků; jazzová klavíristka Beata Hlavenková je pro Dusilovou dlouhodobou jistotou, šťastným krokem do neznáma ovšem bylo angažmá Viliama Béreše a Patricka Karpentskiho ze skupiny Toxique, kteří albu přidali elektronický obleček.

Pusťte si Lenku Dusilovou v YouRadiu

Samozřejmě nečekejte žádnou Peaches; písničky Lenky Dusilové většinou začínají jednoduchým doprovodem na akustické nástroje (především klavír, ale i kytaru nebo harfu) a teprve postupně se začnou obalovat elektronickými rytmy a syntetickými zvuky.

I Dusilové vokál, mnohdy využitý jen jako další nástroj do složité kompozice, bývá mírně zefektovaný a zdeformovaný. Elektronika tu ale není cílem, nýbrž cestou; pomáhá písním plným rytmických i melodických zvratů gradovat z jemných začátků do strhujících konců.

Melodie vzorně doplňují i texty. Některé působí jen jako abstraktní zvukomalebné hříčky, jiné (včetně jednoho anglického a polského) přinášejí přiběhy z minulosti zpěvačky.

MySpace Lenky Dusilové

Radioví dramaturgové asi z Baromantiky mít radost nebudou; easy-listening hudbu neprodukovala Dusilová ani dřív, Baromantika je ovšem jednoznačně nejkomplikovanější autorčina deska (posluchače nechá vzpomenout třeba na některé skladby Björk). Nejpřístupnější písničky jsou tak titulní Baromantika a křehké vyznání Moje milá má všechny přednosti vody.

Baromantika Lenky Dusilové Baromantika Lenky Dusilové vyžaduje pečlivého posluchače, je to deska, kterou musíte vstřebávat, deska, kterou si nejspíš nepustíte hned poté, co ji doposloucháte, je to deska, kterou v sobě musíte nechat doznít. Je to ovšem také deska uhrančivá; i když si ji pustíte podvacáté, pořád v ní budete nacházet něco nového.

Lenka Dusilová – Baromantika
Vydavatelství: 100PROmotion
Celkový čas: 44:59
Seznam skladeb: Baromantika, Mrazy, Království zvyku, Luna,  Moje milá má všechny přednosti vody, Wspomnienie, Brother, Smiluje, Ptáci, Valerie, Kontrapunk

Témata:, ,