Koncert Eltona Johna zaplatili v Itálii z evropských peněz

matoush

Itálií otřásá kulturně-politicko-finační skandál. Zástupci Neapole měli utratit šest set tisíc euro za přípravy koncertu Eltona Johna. I když je to hodně peněz, nebylo by na tom zas tolik divného. Pokud by peníze nevěnovala Evropská unie na rozvoj regionu.

Že umění povznáší duši, se všeobecně ví. Že je však možné uspořádání popového koncertu jako investici do rozvoje regionu, to náš Šrumec v showbizu opravdu překvapilo. Přesně tak prý zacházeli s evropskými penězi úředníci v italské Neapoli, centru regionu Campanie.

pollPodle britského deníku Guardian použily tamní úřady 600 tisíc euro ze 720 tisíc (asi 17,8 milionu korun) na přípravu koncertu Eltona Johna. Peníze byly původně určeny na „rozvoj kulturního dědictví regionu,“ což podle Maria Borghezia, italského člena Evropského parlamentu, rozhodně koncert Eltona Johna není. „Je to hamba pro celou Itálii,“ prohlásil během plamenného vystoupení v parlamentu.

Elton John hraje na násměstí v Neapoli O Sole Mio

Reakce z Neapole na sebe nenechala dlouho čekat. „Nerozumím tomu problému,“ řekl jeden z úředníků, kteří o směřování peněz rozhodovali. „Peníze jsme dostali na propagování města Neapole a ten koncert k nám přivedl spoustu turistů. Elton při něm poprvé zazpíval naši domáckou skladbu O Sole Mio (vznikla v Neapoli v roce 1898 – pozn. red.) a diváci slzeli dojetím.“
Aféru ještě prohlubuje fakt, že místní radnice se pokoušela získat pro koncert i Paula McCartneyho. „Ano, použili bychom evropské dotace. Byl by to super koncert.“ A my po téhle cause snad ani nechceme vědět, do čeho plynou peníze, které na rozvoj kulturního dědictví dosatává Česká republika.

Ne-Yo je táta
Máme tady ale i čistě nepolitickou záležitost. R&B hvězda Ne-Yo je otcem! Jeho přítelkyně Monyetta Shaw porodila dcerku Madilyn Grace Smith. „Už jsem párkrát měl někoho rád, ale tohle je něco naprosto neuvěřitelného,“ řekl Ne-Yo. „Cítím se, jako bych byl poprvé v životě opravdu zamilovaný." Což je skvělý pocit, uznáváme.

Bollywood chystá první gay film
Svět se mění. V Indii stále existuje spousta náboženských skupin, které se snaží promlouvat do společenského dění, a těm nyní nasadili brouka do hlavy filmaři. Chystá se totiž premiéra filmu Dunno Y, který jeho režisér Sanjay Sharma označuje za „indickou odpověď na zkrocenou horu.“  A protože film obsahuje i záběr na líbající se muže, očekávají se masivní demonstrace.

Témata: