Koncerty v Česku a na Slovensku: Deset tipů, koho v létě neminout

ondrejbambas

Čas letních festivalů se blíží. S předstihem jsme pro vás proto připravili seznam koncertů, které podle nás letos budou stát za to. Kompletní přehled hlavních letních akcí najdete v naší sekci Kam vyrazit.

Pete Doherty

(Palác Akropolis, Praha, 25. 6. 2013)
Poslechněte si Peta Dohertyho v Youradiu

Drogy se celým jeho životem táhnou jako černá nit. Do Česka jede Pete Doherty, briský písničkář, velký kamarád zesnulé Amy Winehouse a člen kapel The Libertines a Babyshambles napodruhé, loni musel odříct účast na Rock for People právě kvůli protidrogové léčbě. Doufejme, že tentokrát žádné návykové látky nezasáhnou a Praha konečně uslyší skladby z Dohertyho skvělého alba Grace/Wastelands z roku 2009. Na Babyshambles se pak podle posledních zpráv můžeme těšit v prosinci.

 

Bloc Party

(Rock For People, Hradec Králové, 2. 7. 2013)
Poslechněte si Bloc Party v Youradiu

Bloc Party se do areálu vracejí symbolicky po čtyřech letech s deskou Four. Právě jejich vystoupení patřilo v roce 2009, kdy zpěvák Kele Okereke koncert odehrál s nasazenou kšiltovkou od fanouška, k tomu nejlepšímu, co patnáctý ročník nabídl. O dva roky později přijel Kele do Hradce Králové se svou sólovkou, ke které přidal pár písní své domovské kapely i taneční hit Ready To Go. Škoda tehdy nepovedeného zvuku. Nyní budou v hlavní roli opět kytary a zaznít by měly písničky napříč celou tvorbou včetně hitů Helicopter nebo Song For Clay (Disappear Here).

Queens Of The Stone Age

(Rock For People, Hradec Králové, 4. 7. 2013)
Poslechněte si QOTSA v Youradiu

Fanoušci QOTSA se konečně dočkají. Zatímco skupina Kyuss, z níž královny vzešly, se stejně jako projekt Joshe Homma Eagles Of Death Metal v redukované formě v Česku už představila, vystoupení samotných Queens bylo před dvěma lety zrušeno. O to vybavenější nyní přijíždějí, jejich novinkové album …Like Clockwork (recenze desky) je povedeným návratem. Proč je leader Homme v současnosti tak oblíbeným producentem, to ukáže naživo třetí večer RfP.

Atoms For Peace

(Pohoda, Trenčín, 12. 7. 2013)
Poslechněte si Atoms for Peace v Youradiu

Těžko říct, kdo je v Atoms For Peace větším tahákem: zpěvák Thom Yorke, nebo baskytarista Flea? Ten loni ukázal, že je ústřední postavou současné sestavy Red Hot Chili Peppers, a hlavně díky jeho obdivuhodnému výkonu na pódiu stál pražský koncert (recenze) za zhlédnutí. Polohám zadumaného electro rocku dává jeho baskytara ovšem jiný rozměr. Deska Atoms For Peace zatím dostala naživo jen podobu DJského setu, vystoupení na Pohodě proto může patřit k ojedinělým zážitkům.

Nick Cave & The Bad Seeds

(Pohoda, Trenčín, 13. 7. 2013)
Poslechněte si Nicka Cavea v Youradiu

Naposledy tu vystoupil Nick Cave s projektem Grinderman. Na začátku roku vydal ve společnosti svých starých známých The Bad Seeds výborné album Push The Sky Away (recenze). Na něm opět odhalil svou jemnější polohu a dokázal, že i bez dlouholetého spolupracovníka Micka Harveyho umí dělat hudbu. Na současném evropském turné navštíví Nick a spol. přes dvacítku zemí, přičemž britské a nizozemské zastávky jsou již vyprodány. Pokud je pro vás Trenčín daleko, v Praze vystoupí hudebníci v listopadu.

Sigur Rós

(Colours Of Ostrava, Vítkovice)
Poslechněte si Sigur Rós v Youradiu

Nejvýraznějším vývozním artiklem Islandu je na poli hudby vedle Björk skupina Sigur Rós, která si nedávno dokonce "zahrála" v seriálu Simpsonovi. Od jejich pražského koncertu uplynulo to celých pět let. A těch, kdo pamatují vystoupení v roce 2001 v Paláci Akropolis, asi příliš nebude. Za pár dní vydají Islanďané další studiovou nahrávku Kveikur, která je podle ukázek oproti loňské Valtari (recenze) daleko ostřejší. Právě touto polohou by ale mohli Islanďané do industriálního prostoru Vítkovic skvěle zapadnout.

The Queen Symphony

(MHF Český Krumlov, Pivovarská zahrada, 20. 7. 2013)

V rámci letošního 22. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov se na jihu Čech představí lotyšská mezzosopranistka Elīna Garanča, jež navštívila před tři čtvrtě rokem Prahu, nebo Čechomor, který se svými hosty oslaví 25 let existence. Jedním z taháků je i projekt představující známé melodie skupiny Queen v symfonické podobě. Unikátní předělávky We Are The Champions nebo Who Wants To Live Forever zazní v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Tolgy Kashifa a dvou pěveckých sborů.

http://www.youtube.com/watch?v=fRSwUFJpOk4

Jamie Cullum

(Colours Of Ostrava, Vítkovice, 21. 7. 2013)
Poslechněte si Culluma v Youradiu

Jak byl loňský ročník Colours nadvládou žen, letos jsou hlavními představiteli muži. Kromě Woodkida, Damiena Rice či Asafi Avidana přijede Jamie Cullum, který převezme po roce roli závěrečného interpreta. Jádrem koncertu budou nové písně z aktuální desky Momentum (recenze), které zpěvák doplní o starší jazzovější skladby, jež už jednou v Ostravě předvedl. Tehdy si dokonce stačil jako divák poslechnout jiné kapely.

System Of A Down

(Aerodrom Festival, Incheba Open Air Praha, 14. 8. 2013)
Poslechněte si System Of a Down v Youradiu

I na fanoušky System Of A Down se letos dostane. Někomu částečně vykompenzovaly absenci koncerty Serje Tankiana, někdo si na kapelu zajel loni do Berlína. Díky rakouské produkční společnosti Nova Music proběhne v polovině srpna v Holešovicích jednodenní festival, na němž vystoupí mimo jiné i Flogging Molly nebo NOFX. Setlisty posledních koncertů SOAD čítaly na tři desítky songů a obsahovaly jak věci z desek Mezmerize/Hypnotize, tak ty starší. Jen Steal This Album! zůstalo trochu opomněno… Chop Suey! ale jistě chybět nebude.

Kendrick Lamar

(Hip Hop Kemp, Hradec Králové, 24 .8 .2013)
Poslechněte si Kendricka v Youradiu

Je skvělé, když se k nám dostanou i aktuální jména. Díky Hip Hop Kempu si můžeme poslechnout i jednoho z nejlepších loňských rapperů Kendricka Lamara, který výrazně zabodoval s deskou Good Kid, M.A.A.D. City. Letošní dvanáctý ročník přiveze i producenta a DJe Baauera, který pobláznil zkraje roku svět výstřelkem Harlem Shake. Na závěr prázdnin se zdá být výlet k Hradci dobrou volbou.