Konečně se dočkáme české MTV


Rok 2009 se zapíše do české hudební historie novou hudební stanicí. Po létech spekulací by totiž konečně měla začít vysílat česká verze MTV. Kromě mnoha hodin videoklipů nás čeká i řada pořadů, ať už původních, nebo jejich českých verzí. Na co se můžeme těšit a čeho se obávat?

MTV zahájila své vysílání 1. srpna 1981. Hudební vkus Američanů se nicméně přeci jen v mnoha ohledech liší od evropského. O šest let později proto vznikla MTV Europe. Diváci ale začali být stále náročnější, a tak od roku 1997 začaly vysílat regionální verze MTV. Jako první vznikly britské a italské MTV, následované norským a maďarským. V roce 2009 by konečně mělo dojít i na Českou republiku.

Tajemné české MTV
Ačkoliv česká verze MTV má začít vysílat již v první polovině roku 2009, oficiálních informací ohledně programového schématu příliš není. Jisté prozatím je, že licenci získala společnost CME. Vysílání MTV by mělo být nepřetržité, kromě hudebních videoklipů se můžeme těšit i na zábavné pořady či reality show. Hudební kanál si budou moci naladit i naši slovenští sousedé.

Pravidelní diváci MTVE se mohou těšit na své oblíbené pořady jako je Pimp My Ride či Cribs, které by se měly s titulky objevit i na české verzi televize. V prvním případě se jedná o show, kdy se auto vybraného jedince změní na „cool“ auto. Pořad Cribs nám pro změnu nabízí možnost nahlédnout do domácností hvězd a zjistit, v jakém prostředí žijí. Přislíbeny jsou i české adaptace oblíbených MTV formátů, bohužel bez bližší specifikace.

Randíš, randím, randíme
Pokud nahlédneme do spektra pořadů MTVE, mohou čeští tvůrci vybírat z pestré škály. České diváky může nalákat pořad You’ve Been Dismissed. Jedna dívka si vybírá ze dvou mužů. S každým stráví určitý čas o samotě a nechá je i předhánět se například v nějaké sportovní disciplíně. Následně jednoho vyřadí a s druhým se rozhodne vyzkoušet své štěstí. Pořad funguje samozřejmě i opačně, kdy muž vybírá ze dvou žen. Existuje dokonce i homosexuální verze, kdy si hlavní hrdina zvolí ze dvou partnerů stejného pohlaví.

Dalším pořadem, který dává nahlédnout do oblasti vztahů, je Engaged & Underage. V tomto případě divák sleduje osudy mladých dvojic, které jsou zasnoubené, ale věkově stále pod zákonem, a proto musejí překonávat různé překážky. V českých končinách by nicméně tvůrci nesehnali zřejmě dostatek takovýchto dvojic k natáčení.

Jenom ne Jackass
Doufejme, že tvůrci nesáhnou do šuplíku se splaškovým humorem, jehož zástupcem je pořad Jackass. Banda dospělých mužů do sebe navzájem mlátí, nadává si, skáče z útesů a nechává po sobě rozmazávat fekálie. Vše je zaobaleno do rádoby vtipného obalu, který baví především mladíky ve věku 12 –14 let. Tento pořad by se jistě nelíbil Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a není se také co divit, někteří adolescenti se mohou v pořadu inspirovat a následně zranit sebe nebo někoho ze svého okolí.

Na kontroverzní strunu by mohla zahrát i česká verze pořadu My Super Sweet 16. Hlavním hrdinou je dítě velmi bohatých rodičů, které slaví narozeniny. Kamery zachycují, jak chystá pompézní oslavu, vydupává si to nejdražší značkové oblečení a rozhoduje o tom, koho z kamarádů na party pozve. Rodiče samozřejmě zprostředkují i přítomnost hudební hvězdy na oslavě a dítku věnují automobil společně s dalšími honosnými dary.

Dost už ale spekulací, necháme se překvapit.