Konfety, lasery, ohňostroj. Coldplay v Praze zářili

petradamek

Vyprodaný stadion a před fanoušky možná nejpopulárnější současná skupina britských ostrovů; že bude koncert Coldplay „fakt velkej“, se tak trochu tušilo předem. Pódium od jednoho kraje k druhému, pět velkých kruhových lup - obrazovek, všude repráky a světla, prostě kolosální. A stejně kolosální byl i samotný koncert.

Upozornění: „Prosim nasadte si svuj naramek. Je to soucast show.“ neblikalo na obrazovkách nadarmo. Když se totiž Chris Martin z Coldplay hned v úvodu zeptal „Is there anybody out there?“, barevné náramky, jež návštěvníci povinně nafasovali u vstupu, se v tu chvíli rozblikaly všemi barvami a celý stadion vypadal jako obživlé skladiště vánočních světýlek.

Další upozornění by mohlo znít třeba: „Nasaďte si sluneční brýle, ať z těch barev neoslepnete“. Kapela totiž v rychlém sledu odpálila malý ohňostroj, po ochozech stadionu pohonila barevné lasery, vystřílela hned několik salv barevných konfet (mimochodem, kromě srdíček mezi nimi byla i písmenka M a X, co by iniciály posledního alba Mylo Xyloto aneb ať žije smysl pro detail) a rozházela pár desítek velkých nafukovacích balónů.

Poslechněte si Coldplay v YouRadiu

Kapele se velkolepou světelnou a vizuální show podařilo poměrně dobře zamaskovat fakt, že jejich zmiňovaná poslední deska zrovna za mnoho nestojí. Třeba taková Chris Martin v konfetáchParadise zněla naživo o něco méně otravně než v rádiu (vysvětlí mi někdo, proč Coldplay sami sebe takhle znásilňují?), přesto je škoda, že se díky deseti (!) skladbám z novinky nedostalo na víc „ryzích Coldplay“ z doby debutu Parachutes. Výtečná Yellow zůstala bohužel osamocená.

Byť to tak chvílemi vypadalo, bylo by nefér nazývat jejich koncert cirkusem. Coldplay totiž předvedli vydařený výkon i po stránce muzikální.

V první části show se sice Chris Martin pěvecky – zejména ve výškách – ještě lehce šetřil (třeba již zmíněná Yellow nebyla zdaleka stoprocentní), v dalším průběhu už působil ve všech polohách naprosto sebejistě. Stejně sebejistě jako trojice za jeho zády a dalších třicet tisíc lidí před nimi – to když došlo při The Scientist, Fix You a dalších na sborově zpěvy.

http://www.youtube.com/watch?v=96V7IVJ0M2A

Po skvěle vygradované God Put a Smile Upon Your Face začalo být Chrisovi, Jonovi, Guyovi a Willovi jejich pódium malé, a tak se pro následující tři skladby přemístili až na konec rampy.

Zazněla tu mimo jiné aktuální Princess of China, pří níž se objevila i Rihanna, i když tentokrát – na rozdíl třeba od pařížského gigu – jenom ve 2D provedení za kapelou na obrazovce. A aby si Coldplay ve verzi „na dotek“ užili i fanoušci v zadní části plochy, předposlední set písní zahrála čtveřice na miniaturním pódiu přímo uprostřed šílícího davu.

Ono šílenství bylo docela namístě. Coldplay sice nepředvedli nejlepší hudební zážitek letošního roku, největší show – jakkoliv infantilně se mohla jevit – ale bezpochyby ano. Docenili to i fanoušci v nacpané tramvaji číslo 22, kteří si cestou domů spontánně a jako jeden muž zazpívali kus písničky Viva La Vida.

Coldplay + Marina and the Diamonds
Praha, Synot Tip Arena, 16. září 2012

Témata:,