Kosheen přesedlali na klubovou nudu

Jana-Moravcova

Kdysi černí koně trip-hopu, lídři festivalů, nepřekonatelní Kosheen s uhrančivou Sian Evans za mikrofonem. Dokázali přesvědčit davy, aby je milovaly, dokázali diktovat pop. A kde jsou dnes? Někde mezi monotónní tancovačkou a klubovým tamtamem na dvě doby. Deska Independence není nezávislá, je spíš prázdná.

Pamatujete na Kosheen, kteří před deseti lety vévodili díky dynamickému popu a zvonivému hlasu Sian Evans českým festivalům a soupeřili o pozornost fanoušků s Nickem Cavem? Pamatujete na časy, kdy si každý druhý pobrukoval are you hungry anebo It´s all in my head?

Jenomže v roce 2012 je všechno jinak. Kosheen sice hrají v Česku stále často jako dřív, dávno pryč je ale suverenita, s níž si podmanili davy. Jako kdyby jim ujel vlak, který se teď snaží dohnat něčím, čemu se může dařit tak na lokální diskotéce.

Pět let po napůl vyvedeném albu Damage se rozpačitě vpotáceli na klubovou scénu s deskou, která jak slibně začíná, tak rychle končí. Spíš než jako řadovka by mohla fungovat jako překlenovací EP o prvních třech skladbách a finální Spies.

Poslechněte si nové Kosheen v YouRadiu

Independence přitom začíná zábavně. Album rozjíždí temné intro skladby Addict, které přechází v rytmus ála povedený klubový večírek. Potemnělá světla, postapokalyptická atmosféra, perfektně zapadající zpěv. S Addict si ale Kosheen vystříleli všechny žolíky hned v úvodu.

Následující singl Get a New One sice nezaostává příliš, ale skvěle nastartovaná morálka albu upadá a nápady se vytrácí jako pára nad hrncem. Závěr první „silné“ trojky obstarává Tightly s lákavým popěvkem v refrénu.

http://www.youtube.com/watch?v=RyNiOidWSqQ

Rytmus zbytku alba už určují jen jakési tupé pochodové beaty; melodie se zoufale drápe na povrch skrze plytké elektronické aranže a občasné vokály celou tuhle skládanku poslepují. Ne, syrová elektronika bez zpěvu na předlouhé stopě o patnácti skladbách Kosheen prostě nesluší.

Svému účelu (?) album pravděpodobně poslouží a kluby budou Independence v době prohibice milovat, protože propařit noc na bezduché tracky můžete i při levném víně. Ti, kdo se těšili na staré Kosheen - Independencedobré Kosheen s jasným hlasem Sian Evans, si ale zase budou muset počkat. Otázkou je, jestli k tomu po zklamání jménem Independence bude ještě někdy důvod.

Kosheen – Independence
Vydavatelství: EMI
Celkový čas: 63:49
Seznam skladeb: Addict, Get a New One, Tightly, Bella Donna, Dependency, Manic, Zone8, Something New, Out There, Enter, You Don’t Own Me (dungeon Mix), Fit For a King, Waste, Spies

Témata: