Kostka, koule, kolečko… Týden letních písniček a filmů


Vítejte v Kostce! Vítejte v Kouli! Tak teď nevím, kde vás vlastně mám přivítat dřív: v Kouli, nebo v Kostce? S kostkami si nehraju už dlouho, ale takové malé bílé koule docela rád postrkávám golfovou holí... Zkrátka vítejte tam, kde vás každý týden oslovuje Hanka Slívová. Ta je momentálně na dovče, nejspíš se koulí někde na písečné pláži v Řecku a cáká v moři. Přejme jí to, koulela to s vámi denně od vidim do nevidim.

Doufám, že jste se ve druhé půlce minulého týdne zbytečně nevydali do Ostravy na festival Unholy v režii polských organizátorů. Ti na webových stránkách zveřejnili jen kusou zprávu, že z důvodů, které nezaleží na pořadateli, festival odvolávají. Moc dobrý! Marně se fanoušci metalu těšili na své idoly… Bůhví, jaké to byly důvody, nejspíš se jedná o nejapný žert nebo prostě o nezodpovědnost polského pořadatele.

Naštěstí organizátoři festivalu Benátská noc se ničeho nezalekli a věřím, že jste sledovali on-line minireporty naší redaktorky Jany Válkové. Ale dvě ukradená auta, to taky není zrovna moc vkusný. Dnes večer si budete moci přečíst reportáž a recenzi, v níž vás Jana seznámí se vším nejdůležitějším, co se na Malé Skále odehrálo, a jak si to návštěvníci užili.

V pátek se rozjela Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Koule tam má pochopitelně také svou redaktorku, což jste už asi postřehli. Kateřina Vítková vás po celý příští celý týden zahltí nejdůležitějšími aktualitami z už 35. ročníku akce, která je současně školou i festivalem. Její postřehy v seriálu Uherská kolečka (vida, nejen koule a kostka, ale už i kolečko!) budou jistě zajímavé.

V tomto týdnu máme tak trochu „převítkováno“. Katka v minulých dnech navštívila předvádění dvou filmů, které právě přicházejí do českých kin. Už v pondělí vyjde recenze polsko-českého snímku Operace Dunaj. To byl krycí název pro vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v noci z 20. na 21. srpna 1968. „Nezajímá mě ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující polský režisér Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. A v pátek, v poslední den tohoto měsíce, vás čeká recenze filmu Všude dobře, proč být doma.  Snímek z americko-britské produkce vypráví o jednom mladém manželském páru, který cestuje napříč Amerikou a hledá to pravé místo pro vybudování domova.

Jana Julínková přispěje v úterý recenzí dalšího filmu, Piráti na vlnách. Na této komedii je atraktivní nejen herecké obsazení nejlepšími britskými komiky, ale režisér Richard Curtis pamětníkům připomene a ostatním představí nejlepší hudební kousky 60. let, zlaté éry rockové muziky. Soundtrack k tomuto filmu rozebere pro změnu Štefan Titka. V pátek se Štefan pustí do recenze koncertu britského dua jménem Lamb. Ve čtvrtek je uvidí a uslyší v pražském Lucerna Music baru; třeba tam budete taky a můžete si s ním zkonfrontovat vlastní názor na koncert Andyho Barlowa a Lou Rhodes

Poslechněte si Lamb

Hudbu v Kouli neošidíme ani tento týden. Od pondělí vám nabídneme seriál Jany Moravcové s názvem Letní písničky. Z názvu je zřejmé, o co jde. Začneme slavným hitem Love Generation, který produkoval Bob Sinclair,a který sklízel vavříny v mnoha hitparádách. V úterý se zastavíme u britské zpěvačky Dido a její písničky Thank You

Jo, teď jsem právě dostal zprávu, že Hanka Slívová není v Řecku, ale v Hřensku. Tak nevím, jak mám jako editor Koule s tou zprávou naložit. Určitě se nezkouluju. V tom teple by to bylo dřív, než bys Rubikovu kostku složil. Pohraju si raději s bílými koulemi na zastřiženém pažitu. Aspoň jednou musím zahrát par. Vy si užívejte s Koulí.cz!