Kozí příběh se sýrem: Nesympatické postavy hrají divnou pohádku

Stefan-Titka

Je to trochu s podivem, ale po úvodním díle prvního českého 3D animovaného filmu jménem Kozí příběh - Pověsti Staré Prahy je tu jeho pokračování. I když to ze začátku Kozího příběhu se sýrem vypadá, jako kdybyste sledovali prodlouženou verzi reklamy na sýrové výrobky, jichž v televizi dávají tucet do hodiny, druhému dílu se ten první daří porazit na celé čáře.

První díl Kozího příběhu se sýrem, tedy Kozí příběh – Pověsti Staré Prahy, neuspokojil před čtyřmi lety prakticky nikoho; buranský, šovinistický humor, velmi diskutabilní design postav, které měly do sympatických hrdinů daleko a vzhledem k primárnímu zaměření na dětské publikum byly navíc dost nevhodné. Alespoň pokud dětem nechcete od útlého dětství do hlavy vtloukat košilaté vtipy s nadrženou kozou nebo s hrdinkou, která má poprsí velikosti Haliny Pawlovské.

Druhý díl je o poznání civilnější a krotší. I když si tvůrci ani teď jeden dva vtípky z hrubozrnné kategorie neodpustí, už tolik nebijí do očí. Možná taky proto, že tentokrát v příběhu nejde o postavy z prvního dílu – Kubu a Mácu – ale o jejich děti, Honzíka a Zuzanku. Na těch přistane úkol zachránit své rodiče, které v noci z postelí unesl Lucifer, jenž se z nějakého důvodu snaží získat všechny sýraře v království.

Je dobré ocenit snahu tvůrců o „příběh“ jako takový. I když je to vítězství pouze částečné a film se na několika místech rozpadne spíše na klasické epizodky nesouvisející s dějem, oproti Pověstem Staré Prahy je pořád o několik tříd jinde.

Oproti historizující jedničce, kde stála v popředí stavba Karlova mostu, se tentokrát dostáváme spíš do pohádkového rámce z ranku Boženy Němcové nebo Karla Jaromíra Erbena. Doprovod na cestě totiž kromě kozy Rózy dělají dětem Dlouhý, Široký, Bystrozraký.

Pár vtipů natrefí na úrodnou půdu, občas potěší i zajímavý vizuální nápad a je vidět, že grafici se na animaci vyřádili. Stejně je však problematická. Bude to asi otázka vkusu, ale většina postaviček, snad až na ty dětské, jsou sympatické asi tak stejně jako Kostíci na obalech jogurtů. Na novinářské projekci se ale děti docela bavily a Kostíci si na prodej zřejmě taky nestěžují, takže je nejspíš na každém, jak si vizuál přebere.

Za pochvalu nicméně stojí dabing všech zúčastněných herců, včetně dětských. Čerti sice stále musejí být vtipní přes nějakou řečovou vadu, ale toho už se v českých pohádkách nejspíš nezbavíme.

Kozí příběh se sýrem
Česko, 2012, 85 min.
Režie: Jan Tománek
V českém znění: Jiří Lábus, Matěj Hádek, Mahulena Bočanová, Karel Heřmánek, Michal Dlouhý, Miroslav Táborský, Martin Dejdar, Miroslav Vladyka, Milan Šteindler, Václav Vydra nejmladší a další
Premiéra: 25.10. 2012