Oscaři 2011: Králova řeč, Colin Firth a Natalie Portman

Lubos-Prochazka

V Los Angeles v noci na dnešek předali akademici filmové Oscary. Ty letos ovládl favorizovaný britsko-australský snímek Králova řeč režiséra Toma Hoopera. Historické drama o logopedických problémech britského monarchy proměnilo čtyři z 12 nominací. Dostalo mimo jiné ceny za nejlepší režii a film.

Největší konkurent Královy řeči, snímek o zakladateli sociální sítě Facebook Marku Zuckerbergovi nazvaný The Social Network, obdržel Oscary tři. Úspěch slavil v kategoriích scénář podle předlohy, hudba a střih.

Oscaři za rok 2010

Film: Králova řeč (režie Tom Hooper)
Herec v hlavní roli: Colin Firth (Králova řeč)
Herečka v hlavní roli: Natalie Portman (Černá labuť)
Herec ve vedlejší roli: Christian Bale (Fighter)
Herečka ve vedlejší roli: Melissa Leo (Fighter)
Hudba: Trent Reznor a Atticus Ross (The Social Network)
Nejlepší píseň: We Belong Together z Toy Story 3; hudba a text Randy Newman

Hlavní herecké hvězdy: Firth a těhotná Portman
Nejlepším hercem v hlavní roli se stal Colin Firth, který ztvárnil koktavého krále v Králově řeči (Král Firth koktá. Skvěle…).

"Mám pocit, že moje kariéra právě vyvrcholila. Zároveň cítím takové vnitřní napětí, které mě patrně přiměje k tanci, a bojím se, aby to k mým nohám nedorazilo dříve, než opustím tuto scénu," řekl Firth na pódiu divadla Kodak v Hollywoodu.

Nejlepší herečkou se stala Natalie Portman, která zazářila v psychologickém dramatu Černá labuť. Zahrála si v něm baletku, která ve svém oboru touží dosáhnout dokonalosti.
"Jsi nebojácný vůdce a vizionář, Darrene Aronofsky," řekla těhotná Portman na adresu režiséra filmu Černá labuť.

Moderovali Franco a Hathaway
O pobavení diváků v sále a u televizních obrazovek po celém světě se snažili mladí moderátoři Anne Hathaway a James Franco. 28letá herečka, která se stala nejmladší moderátorkou Oscarů, v průběhu večera zazpívala i jednu píseň a Franco se dokonce objevil s bílou parukou a v růžových šatech v převleku za Marilyn Monroeo.

Upoutávku letošních Oscarů: Franco a Hathaway parodují film Pomáda

http://www.youtube.com/watch?v=BhTrlQEZbkI

Čtěte také na Kouli: Zlaté maliny dostali Ashton Kutcher a Jessica Alba

Témata: