Kreslíte? Natáčíte? Tohle jsou sítě, které vás budou bavit

karolinabranikova

Za uměním už dávno nechodíme jen do galerií a umělci svá díla neprodávají jen na vernisážích nebo v aukčních síních. Internet a sociální sítě dnes mohou být galerií, reklamou, trhem s uměním i diskuzním fórem. Vybrali jsme pro vás 4 webové adresy, na kterých si najdou své milovníci umění všeho druhu.

Toadsquare

Dva roky starou sociální síť Toadsquare, která zahájila svůj vznik na pražské Kampě, založila dcera českého emigranta, Australanka Jane Hrouda. Web s podtitulem Domov uměleckého průmyslu spojuje umělce všech druhů a dává jim prostor k propagaci své tvorby, výměně zkušeností, hledání kurzů a školení nebo k prodeji děl či uměleckého vybavení. Filmaři, hudebníci, fotografové, malíři nebo spisovatelé zde mohou sdílet ukázky svých děl, hledat pracovní příležitosti v oboru nebo sledovat nejbližší kulturní události ve svém okolí. Toadsquare je prostě tržištěm, diskuzním fórem o umění a místem pro čerpání inspirace a získání nových příležitostí. 

Zdroj: Facebook Toadsquare

Videoflot

Před kamerou všichni musí stát, budeme si hrát. O tuzemské službě Videoflot s mezinárodním přesahem a stále narůstajícími ambicemi už jste možná slyšeli: zhruba před čtyřmi lety to začalo jako dobrý nápad režiséra a audiovizuálního tvůrce Davida Spáčila a jeho kolegů. Projekt pokračoval úspěchy ve startupových akcelerátorech StarCube a StartupChile. Dnes je z něj web spojující několik stovek tvůrců s klienty poptávajícími video služby, na kterém si filmaři a kreativci dohormady vydělali přes 100 milionů korun. Systém je jednoduchý pro obě strany – autoři si vytvoří profil, na kterém o sobě uvedou základní informace nebo obsáhlejší popis činnosti i s ukázkami práce a čekají na nabídky. Klienti zase zadají své požadavky na konkrétní video a honorář, který jsou za něj ochotni nabídnout. Pak už je vše o komunikaci a dobrých nápadech. Na Videoflotu můžete najít nabídky i poptávky přesahující hranice ČR, ale v blízké budoucnosti se služba chystá zaútočit na Spojené státy a Jižní Ameriku a tak si třeba za chvíli budeme moci přečíst příběh o tom, jak český Franta s kamerou do Hollywoodu přišel.

 

Zdroj: Facebook Videoflot

Behance

Jednoduchá a milá sociální síť Behance je místem pro umělce z celého světa, ktečí chtějí svá portfolia sdílet online a v komunitě, která jim rozumí. Výtvarníci si zde mohou vytvořit své osobní profily, informovat o výstavách, exibicích a představeních nebo hledat spojení s potenciálními kupci, klienty a zaměstnavateli. Zaměřuje se především na oblast grafického designu, fotografie, malby, ilustrace a interaktivní tvorby. Ostatní uživatelé pak mohou díla hodnotit, komentovat nebo sdílet. Kromě linkedinového charakteru ale nabízí i přehed nejočekávanějších, nejzajímavějších nebo nejčerstvějších akcí ze světa umění. 

The Busking Project

I The Busking Project bychom s trochou nadsázky mohli považovat za sociální síť. Na webových stránkách hnutí, které spojuje přes milion pouličních umělců, se zapsalo přes tisíc buskerů z šedesáti zemí světa. The Busking Project se snaží propagovat pouliční umění jako plnohodnotné kulturní vyjádření a – podobně jako samotní umělci – vybírá příspěvky na podporu buskerů do pomyslného virtuálního kloubouku. Projekt se snaží změnit kritický pohled legislativ měst a části společnosti na jednu z nejstaších forem uměleckého projevu. Mimochodem, na ulici začínal hrát například B. B. King nebo irský herec Pierce Brosnan jako ilustrátor. Takže až se budete příště rozmýšlet, jestli mladíkovi s plátnem na ulici hodit pár drobných, uvědomte si, že z něj může být další agent 007.