Křest Klenotu Vypsané Fixy: Punk´s not dead

Jiri-Vanek

Fanouškem Vypsané fixy jsem se stal někdy na jaře roku 2002 na pražské zastávce MHD jménem Okrouhlická, ten den jsem si v CD půjčovně vybral jejich debutovou nahrávku Brutální všechno a během cesty domů mi začala na tomhle místě hrát do uší píseň Letní tlení. Od té chvíle jsem jim oddán až za hrob. I tato recenze křtu jejich poslední desky Klenot je proto čistě fanouškovská.

Že bude křest nového alba Klenot událostí, ukazuje už před nástupem Fixy na pódium délka guest listu, nepopsatelně našlapaný Lucerna Music Bar (a to jde vlastně jen o půlkřest, o den později se bude celá akce opakovat) i volba předkapely – asi jediné české úspěšné superskupiny Umakart, která živě nehrála už hodně let.

Poslechněte si Klenot ze stejnojmenné desky

Někdy kolem půl deváté nastoupí na pódium čtveřice ze San Piega (varianta na Patdubice  – pozn. redakce) a začnou se dít věci těžko popsatelné. Nejdřív zazní prvních deset věcí z nové desky. Já pochopitelně znám texty po čtrnácti dnech nazpaměť, se mnou ovšem i tři čtvrtiny diváků. Od začátku tancuje většina lidí pod pódiem, při Sci-fi povídce (číslo pět) nechává zpěvák Márdi poprvé zpívat publikum, při Panence Chou-Chou (číslo sedm) zkoušejí první odvážlivci crowd-surfing a do konce už nepřestanou.

Kapela, která nezapomíná na svoje fandy
MárdiNové písně pochopitelně trochu trpí malou ohraností na koncertech. V první sloce Suprkina zpěvák Márdi zoufale loví správnou intonaci, živé verze samozřejmě nedosahují rafinovanosti vypiplaných studiových aranží. Jenže koho zajímají tyhle detaily – energii plynoucí z pódia je neuvěřitelná. Navíc v půlce koncertu dojde na starší písně a Fixa sází do publika jeden hit za druhým.

Tahle skupina jsou antihrdinové, antihvězdy. Nikdy nezapomenou na svoje publikum, takže basák Mejn odnáší z hlediště rozbité půllitry, bubeník Pítrs podá zpoceným tanečníkům kartón vody, jeden z přídavků (Čáp) je zahrán na přání fanouška, co vyleze na pódium a sdělí svoje přání Márdimu do ucha. Když Fixa spustí svůj ultimátní hit 1982, zpívá celý Lucerna Music Bar včetně barmanek a ochranky.

Chvíli po jedenácté obrovská jízda končí; publikum vytleská ještě druhý přídavek a píseň San Piego končí destrukcí bicí soupravy v intencích The Who. Odcházím a vím, že punk is definitely not dead.
Původně jsem si říkal, že "recenzi" ukončím větou, že jsem fanouškem Vypsané fixy a nemám se za co stydět. Má to ovšem znít úplně jinak: jsem fanouškem Vypsané fixy a jsem na to hrdý.

Poslechněte si Holku s lebkou z Klenotu

Vypsaná fixa – křest CD Klenot
23. září 2009, Lucerna Music Bar