Křídla Vánoc: Slušný pokus o českou Vánoční koledu

Stefan-Titka

Než to vypukne naostro, co se zajít už teď rozněžnit do kina? Režisérka Karin Babinská natočila spolu s Richardem Krajčem či Jakubem Prachařem docela povedený příběh o tom, že zázraky a splněná přání možná i existují.

Nový film režisérky Karin Babinské Křídla Vánoc rozehrává svůj příběh na půdorysu nadpřirozena, které se stýká s tou největší banalitou – prostředím supermarketu; je to totiž právě obchoďák, kde se osudy hlavních postav, optika Tomáše (Richard Krajčo), Niny z balicí služby (Vica Kerekes), manažera prodeje Rádi (David Novotný) a zajíce (Jakub Prachař), protínají.

Tomáš přežije jednu nešťastnou nehodu. Dostane druhou šanci a s ní k němu přichází i andělská schopnost vidět do lidí, když se jich dotkne a podívá se jim do očí. Hned od začátku se filmu i přes výrazně moderní, klipovité tempo daří naladit na tu správnou vánoční vlnu. Zasněžená krajina, postavy hroužící se do sebe, samotáři, kteří si na Vánoce tuhle samotu uvědomují nejvíc… Film pracuje s melancholií a sladkobolnou romantikou, není to ale žádný kýč a kupodivu to není ani trapné. Na to je režijní vedení Karin Babinské a obrázky kameramana Martina Douby až příliš suverénní, a i když se do snímku dostalo pár momentů, které se pohybují na hraně a někdy možná už i lehce za ní (kůň uhánějící zasněženou krajinou, Tomášovy jasnovidecké schopnosti v karavanu), pořád se zdá, že film nabízí (nebojme se to říct, když už se ty svátky blíží) cosi milého, zábavného, relativně chytrého a funkčního.

Skoro až dickensovská Vánoční koleda, ke které mají Křídla Vánoc svou náladou ze začátku hodně blízko, se ale nakonec nekoná. Element nadpřirozena je totiž ve skutečnosti jen vějičkou, která příběh sice rozehraje, ale potom už vlastně není tak důležitý.

Je trochu škoda, že se scénář s andělskou schopností vypořádá tak rychle. Tomášovo okamžité zatvrzelé blokování schopnosti andělské empatie bez řádného prozkoumání a zhodnocení působí trochu uspěchaně a nevyužitě. Nakonec je tak celé nadpřirozeno jen ozvláštněním, prostředkem, jak zaplést postavám hlavy a přinutit je přemýšlet nad svými touhami a přáními, ke kterým nakonec všichni po svých cestách dojdou. Ale i kroužení kolem dickensovské legendy se počítá. A v  případě Křídel Vánoc to vlastně i docela stačí.

Křídla Vánoc
Drama / Komedie / 110 minut
Režie: Karin Babinská
Hudba: Richard Krajčo
Hrají: Richard Krajčo, Vica Kerekes, Jakub Prachař, David Novotný. Vanda Hybnerová, Lenka Vlasáková
Premiéra v ČR: 14. 11. 2013

Témata:,