Křížem krážem s koloběžkou: 4 tipy na výlety českou krajinou

karolinabranikova

Léto na kole je už pro mnohé z nás tradicí, ale co takhle letos přesednout na jiný dopravní prostředek? Se sportovními koloběžkami se u nás roztrhl pytel a po bližším seznámení se řidítek vychytaného přítele z mládí jen tak nepustíte. Rozšiřte řady koloběžníků a koloběžnic a vyzkoušejte některý z našich tipů na koloběžkové výlety.

Kubova Huť

Na dvanáct kilometrů dlouhou jízdu se můžete těšit na jihočeské trase Kubova Huť – Vimperk. Koloběžkové drandění vás provede horní částí lesa Boubín, pastvinami nad Alejí smíření a asfaltkou kolem Pravětínského potoka. Odtud trvá sjezd do Vimperka zhruba tři čtvrtě hodiny a na koloběžkový výlet se může vydat až sedmičlenná skupina. Cestu zvládnou děti od 7 let a abyste se nebáli, že budete muset šlapat s koloběžkou na zádech zpět do Kubovky, přijede pro vás minibus. 

Ano ano, jízda na koloběžce vám pěkne zformuje sedací partie. Zdroj: e-kola.cz

Český Krumlov – Kleť

Ideální trať na kolobrndění najdete i mezi Českým Krumlovem a Kletí. V půjčovně dostanete helmu, ochranné rukavice a mapu, protože následujících osm a půl kilometru budete na trase sami. Cesta vás povede přes Blanský les a doprovázet vás budete zelená turistická značka. Během cesty zdoláte pár mírných kopečků a celkové převýšení 650 metrů se jistě kladně podepíše na stavu vašich stehenních a hýžďových svalů. Pokud nebudete mít dost, můžete si trasu otočit a z Kleti se vydat ke Zlaté Koruně nebo do Krástína. 

Krušné hory

Na terénních koloběžkách se můžete prohánět i o po kopcích a cestách Krušných hor. Krušnohoří nabízí hned několik tratí včetně Božího Daru a Klínovce. Z Klínovce vede čtyřkilometrový pozvolný sjezd, na jehož konci na vás čeká ve stanici Jáchymov sedačková lanovka, která vás doveze zpět na nejvyšší vrchol Krušných hor. Odtud se můžete vrhnout na druhou trasu k Božímu Daru, která měří další tři kilometry. Adrenalinovou jízdu si můžete užít sami nebo v přítomnosti instruktora. 
 
Zdroj: Kickbike – Koloběžky s příběhem

Šumava

I šumavské hvozdy ukrývají desítky kilometrů perfektních tras pro koloběžkování. Jednou z nejhečích je cesta kole Čertova jezera, kterou si nejlépe užijí středně zdatní koloběžníci. Trasa začíná i končí u půjčovny koloběžkového nářadí na parkovišti Kaskády u Špičáku a odrážet se na ní budete zhruba 14 kilometrů. Vede přes asfaltky a lesní cesty a tvoří ji převažující rovinky a sem tam mírné stoupáčky s celkovým převýšením 370 metrů. Cestou k jezeru vás budou provázet turistické značky a záchytné body Špičácké sedlo nebo skiareál Špičák.