Kryštof: Zahrát pro 2000 párkařů kolem ohně? To zvládneme

Hana-Slivova

"Chtěli jsme vlastní festival, ale s jiným přístupem. Navíc si fanoušci na koncerty začali vodit děti anebo psali, že by je s sebou rádi vzali. Tahle akce se nám zdála jako ideální spojení," vysvětluje zpěvák Richard Krajčo, proč se kapela Kryštof rohodla uspořádat v létě sérii speciálních rodinných festivalů pod názvem Kryštof Kemp.

V souvislosti s  Kryštof Kempy jsem si vzpomněla na plzeňskou folkovou Portu, akci s podobným "rodinným" konceptem. Jaký máte vlastně k Portě vztah, jezdil jste na ni?
Richard Krajčo:
Vlastně jsme si říkali, že by to Portě mohlo být blízko, takže vaše "vzpomínka" je na místě. A s Portou zkušenost máme, v oblastním nám řekli, ať už se s Kryštofem raději nehlásíme.

Na koncertech v rámci kempu budete hrát akustičtěji, než je tomu zvykem v halách. Ponese se v tomhle duchu i nová deska, kterou prý budete dávat dohromady po venkovních koncertech?  Má teď Kryštof „akustické myšlenky“?
Těžko říct, kam se samotná nahrávka posune. Je ale pravda, že v akustické podobě je to hodně folkcountry. Naši američtí producenti už dostali demonahrávky a tři až čtyři věci takhle cítíme všichni. Ale všechno je ve stádiu konzultací a prvního vnoření do nálad písní. Desku plánujeme na jaro příštího roku.

Termíny Kryštof Kempů 2014

12. 7. Náměšť na Hané
19. 7. Hukvaldy
26. 7. Loket nad Ohří
2. 8. Mikulov
9. 8. Konopiště
16. 8. Svojšice u Přelouče
30. 8. Plzeň

Kromě toho Kryštof v létě zahraje na jihu Čech na festivalech Okolo Třeboně, Holešovickou regatu a Bernard Fest. V plánu jsou ještě jedna až dvě letní akce, jinde už pak kapelu neuvidíte.

Celý koncept Kryštof Kempu zní docela sympaticky – být blíž fanouškům, zároveň přizvat rodiny s dětmi, po večerech sedět u ohně a jako na táboře s kamarády hrát až do rána. Máte představu, kolik lidí tak na takové večerní hraní dorazí? Může se asi docela dobře stát, že na „písničku s Krajčem“ se budou stát fronty.
Areály mají kapacity postavené tak, aby v nich byl prostor pro volný pohyb všude kolem a člověk se necítil jako sardinka v plechovce, ale i tak bude mít každý areál kapacitu 4,5 až 8 tisíc fanoušků. Předprodeje už teď naznačují, že by mohlo být skutečně plno. A jak to bude vypadat po oficialním konci a party u táboráku, to se uvidí. Teď jsme schopni odehrát naše lavičky (projekt spočívá v tom, že kapela předem přes Facebook ohlásí, že vybrala někde v parku lavičku, na kterou přijde v určitý den a čas hrát – pozn. red) pro tisíc fanoušků a jde to v pohodě bez přípravy, tak myslím, že dva tisíce "párkařů" rozprostřených kolem ohně zvládneme taky.

Jak vás vlastně celý koncept kempu napadl?
Chtěli jsme vlastní festival, ale s jiným přístupem. Navíc nám fanoušci na koncerty začali vodit děti anebo psali, že by je s sebou rádi vzali. Tohle se nám zdálo jako ideální spojení.

Poslechněte si skupinu Kryštof v Youradiu

Na kempech s vámi má hrát spřátelená kapela Nebe, ale také písničkářka Lenny nebo Mňága a Žďorp. To je docela široký rozptyl, jak jste interprety vybírali?
Podle sympatií a trochu i blízkosti stylu a přístupu. Chceme, aby to bylo pohodové odpoledne a večer a všichni vybraní hudebníci tomu odpovídají. Když se všechno podaří, nevylučujeme, že se akce bude opakovat s jiným obsazením.  

Podle jakého klíče jste volili města, ve kterých se jednotlivé kempy uskuteční?
Chtěli jsme obsáhnout celou republiku a zároveň si být jistí, že prostory nabídnou i místo pro dětskou vesničku, jídelní jarmark, ladypark, pivní "stodolní" ulici i plácek pro stanování. A taky jsme chtěli "amfíky", aby si člověk mohl sednout s rodinou nebo partou a nemusel stage sledovat vestoje z rovné louky.
 
Na zimu/jaro 2014 chystáte klubové turné, které už je teď vyprodané. Budete pro kempy nějak upravovat repertoár, anebo prostě jen uberete na šťávě a přepracujete aranže?
Kempy budou jiné, už díky komunikaci s fanoušky. Písničky budou blíž akustickým verzím z divadel, aranžérsky především. Myslím, že fanoušci se mají na co těšit.

Na webu píšete, že v létě se zúčastníte jen čtyř festivalů Které to budou?
Protože jsme se s kempem nedostali do jižních Čech, navštívíme festivaly Okolo Třeboně, Holešovickou regatu a Bernard Fest. A pak to vypadá ještě na jednu nebo dvě zastávky.

Témata:,