Kudykam měl premiéru – uvnitř opery aplaus, v redakcích kritika

Lubos-Prochazka

Ve Státní opeře v Praze proběhla premiéra divadelního projektu Michala Horáčka Kudykam. Sklidila velký aplaus a ovace ve stoje. Už předem ale na představení zazněla z řady kulturních redakcí kritika. Jeho autoři se nicméně nenechali znechutit a premiéru si náležitě užili. A spolu s nimi i stovky mnohdy hvězdných hostů.

„Proč by se měly Hapkovy barové šansony cpát do Státní opery?“
„Smutný na tom je, že toho „duchovního" je na jednoho Horáčka tolik, že se v nových textech už totálně dematerializoval.“
„Bonusová skladba Tante cose da veder‚ v podání Karla Gotta působí jako vykoupení, jako když vás z laviny banalit a pitvoření vyhrabe bernardýn se soudkem rumu.“

Taková kritika se na představení Kudykam snesla týden před jeho premiérou od redaktorů a dopisovatelů serveru aktualne.centrum.cz. Návštěvníci premiéry ale kritičtí vůbec nebyli. Užívali si okamžik být u startu dlouho Karel Gott v Kudykamuočekávaného projektu letošního roku a případnou kritiku si nechali až ke sklence vína nebo domů.

O čem Kudykam je?
Divadelní hra o 2009 verších, jejíž hudební část vytvořil Petr Hapka, je duchovně laděným příběhem Martina, který se vydá na cestu plnou překážek ze svého pokojíku v penzionu Svět. V hlavních rolích se nadšenému publiku představili Vojtěch Dyk jako Kudykam, Marek Holý v roli Martina, Petra Hřebíčková jako Martina nebo František Segrado ztvárňující Pozorovatele. Instrumentaci a scénickou hudbu napsal muzikant Ondřej Brzobohatý. Inscenace obsahuje celkem 20 písniček. Jde o nové nebo starší skladby Hapky a Horáčka v nových aranžích, které ve Státní opeře hraje živý orchestr.

Hráli i Bílá s Gottem
V Kudykamu se zpívá, stepuje a rapuje. Například Lucie Bílá se objevila na scéně s upravenou skladbou S cizí ženou v cizím pokoji, kde se změnil text na S cizím mužem v cizím pokoji. Závěrečnou píseň Tante cose da veder‘ zazpíval hostující Karel Gott, který hraje Všudybyla.

Vstupenky jsou drahé
Počet představení je v první sezoně omezený na padesát. Počítejte s tím, že lístky jsou docela drahé, ve všech cenových kategoriích stojí přes 1000 Kč.

Témata: