Kulturní tip: Vyrazte na koncert, který pohladí vaši duši

Redakce

26. srpna 2015, Valdštejnská zahrada, 17 hodin, noblesa, vstup volný a dohromady to znamenalo jediné - koncert s názvem Nejen filmová hudba ve Valdštejnské zahradě v podání Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Zkratka FOK představuje počáteční písmena slov Film-Opera-Koncert, což byla programová náplň od jeho založení v roce 1934. Orchestr tak prezentuje jeden z pilířů pražského, ale troufáme si říci i republikového kulturního dění.

Tento koncert konající se pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu České republiky Milana Štěcha představoval loučení s prázdninami a zároveň pomalé přivítání nové sezóny. Na úvod jsme si poslechli Slovanské tance č.1, 5, 7, 8, 9, 10, 15 od Antonína Dvořáka.

Následovaly filmové znělky z českých snímku Hrdinný Kapitán Korkorán; nostalgické Dívky v modrém; Hej rup a Svět patří nám. Z českých luhů a hájů jsme se poté přesunuli až do Hollywoodu k hudbě z kultovního Pána prstenů: Společenstva Prstenu; akčního Jamesa Bonda; E.T. Mimozemšťana a na závěr dobrodružného Indiana Jonese.

Následující potlesk návštěvníků byl oprávněný a patřil jak hudebníkům, tak dirigentovi Janu Kučerovi, který celé vystoupení komentoval pro lepší orientaci. Jako poděkování jsme byl přídavek v podobě hudby z Limonádového Joeho a z filmu Kdyby tisíc klarinetů.

Chcete-li si i vy osobně poslechnout Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, budete mít možnost již 16. září v 19.30 hodin v Obecním domě, kde bude zahájena již 81. sezóna. Určitě to bude stát za to!