Kulturou nabitý podzim v Meetfactory láká na komiksy, filmové projekce i divadlo

karolinabranikova

Pokud přemýšlíte, kam utéct před sychravým podzimem, mrkněte na program pražské MeetFactory. V říjnu a listopadu se tu totiž chystá jubilejní ročník KomiksFESTu!, závěr videoartového projektu mladé generace a experimentální divadelní kousky.

KomiksFEST!

Prostory pražské MeetFactory se letos stanou dějištěm jubilejního 10. ročníku mezinárodního festivalu KomiksFEST!. Přední, tuzemská, komiksová událost odstartuje v úterý 20. října a potrvá až do neděle 25. října. Jako každý rok se mohou návštěvníci těšit na celebrity i nováčky českého i světového komisku a jejich alba, výstavy, filmy, divadelní představení, workshopy, autogramiády a besedy. 

Kromě zahraničních autorů, kteří letos KomiksFEST! poctí svou návštěvou (Joakim Pirinen, Alessandro Sanna nebo James Stafford), se můžete těšit i na výstavu komiksového cyklu ČEŠI. Festival zahájí výstava „15 000 let stejnosti“ Dana Perjovského & Matěje Smetany a skupinová výstava nejvýraznějších domácích autorů posledních dvou dekád Sedm statečných. Mottem letošního ročníku je Komiks unlimited!, a tak se máme určitě na co těšit.

Festival vyvrcholí v sobotu 24. října v MeetFactory, kdy budou mimojiné vyhlášeni vítězové ceny Muriel a proběhne také umělecký souboj R.A.W. Art Battle ve spolupráci s ilustrátorským studiem DRAWetc..

Kája Saudek: Jessie na skútru. Zdroj: KomiksFEST!

Současný český videoart a film ve vizuálním umění 

Polovina programu projektu Současný český videoart a film ve vizuálním umění je už sice za námi, ale zdaleka není u konce. Galerie pražské MeetFactory má stále co říct a do 10. prosince chystá ještě tři projekce, které byste si neměli nechat uniknout. 21. října bude na programu video studentky ateliéru Interaktivních médií Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem, Barbory Kropáčkové. Buďte stateční vás uvrhne do prostředí dětské ozdravovny, které v Československu a Česku stihlo poznamenat hned několik generací. 

12. listopadu se zase můžete těšit na sérii videí s titulem Křik kohouta, kterou její autor Pavel Jestřáb natočil během svého pobytu v Thajsku a která zachycuje cesty folklórních souborů do cizích zemí za účelem představení slovácké lidové kultury. Celý projekt pak uzavírá projekce snímku Překlapy a přehmaty Markéty Magidové. Ústřední postavou filmu je tanečnice znázorňující tři různé typy žen, které se ucházejí o pracovní pozice v kancelářské budově bývalých elektrických podniků. Jak už název napovídá, hlavní protagonistka podlehne stresu a dopustí se ve verbální i nonverbální rovině několika přehmatů, přešlapů a pádů a vše se začne vymykat kontrole. 

Ukázka ze snímu Překlapy a přehmaty. Zdroj: MeetFactory

HOST: Woman in a taxi crossing New York

Na zajímavý divadelní počin z pera současného španělského dramatika Carlose Be se můžete přijít podívat 18. a 21. listopadu. Je to inscenace založená na skutečném příběhu ženy hospitalizované v psychiatrické léčebně. Edita ztratila svůj život, práva i dítě kvůli diagnóze emoční nestability a hra divákovi zprostředkovává statické obrazy vystupující z její paměti. Woman in a taxi crossing New York je již čtvrtým dílem španělského autora, kterého se zhostila dvojice Apolena Vanišová a Petr Krušelnický. 

Zdroj: MeetFactory