Zhruba polovina všech nádorů močového měchýře vznikne jako následek kouření cigaret. Riziko je úměrné počtu vykouřených cigaret, počtu let kouření a míře inhalace kouře.

Kdo kouřit přestane, riziko vzniku nádoru mu klesne, ale ne tak rychle jako například u nádoru plic. Na úroveň rizika v běžné populaci se dostane zhruba po dvaceti letech. Pokud pacient nadále kouří, mívá agresivnější formy nádoru a také více návratů nádoru.

Devět z deseti takto nemocných lidí má zhoubný nádor sliznice močového měchýře. Výskyt nádorů stoupá s věkem.

Důležitým opatřením je přijít včas na vyšetření, tedy ihned poté, co se objeví v moči krev. „Časový faktor hraje velkou roli,“ uvedl zástupce přednosty Urologické kliniky 1. LF UK Viktor Soukup.

Asi pětina všech nádorů močového měchýře může vzniknout i v zaměstnání. Nádory močového měchýře totiž mohou způsobit i některé látky používané při výrobě chemických barviv, ale také v gumárenském a textilním průmyslu.

Problémy se přitom nemusí projevit i 30 až 50 let. Rizikovým povoláním je například automechanik, lakýrník, slévač, ale také uklízečka, tkadlena, zubní laborant či kosmetička.

Zvýšené riziko vzniku nádorů močového měchýře mají i lidé, kteří dlouhodobě užívali léky proti bolesti s obsahem fenacetinu. Vzácnější typ nádoru mohou zjistit i pacienti s chronickým zánětem močového měchýře při dlouhodobě zavedené cévce či s kameny v močovém měchýři. Tentýž typ nádoru může vzniknout při infekci parazitem, který se vyskytuje zejména v Egyptě a způsobuje takzvanou bilharziózu.