Kylie Minogue: Dospělá, akustická, fantastická

chocobo

Kylie Minogue slaví 25 let na scéně, a při té příležitosti rekapituluje. Nejprve napěchovala hity výběrovku The Best Of Kylie Minogue, nyní se vytasila s další kompilací. Zívačka? Naopak! The Abbey Road Sessions je v diskografii Kylie prozatím to největší překvapení.

Kylie Minogue se letošní rok rozhodla věnovat oslavám 25 let své kariéry a během pár měsíců vydala hned dvě bestofky. V případě disku nahraném v londýnském studiu Abbey Road se ale zpěvačce, jež se proslavila duhově vybarveným tanečním popem, povedlo něco neslýchaného (a v jejím případě i neslyšeného); nachystala zábavnou desku akustických a smyčcových předělávek svých skladeb.

Prostory, v nichž vznikaly nahrávky průkopníků The Beatles nebo Pink Floyd, propůjčily australské interpretce atributy, které její muzice prozatím chyběly – dospělost, nadhled, klid, emoce a především trvalost.

Poslechněte si Kylie na Abbey Road v YouRadiu

The Abbey Road Sessions ukázaly, že Kylie zvládne pořád skvěle zpívat a zahrát i na uměleckou strunu – a to doslova. Oblékání velkých hitů do okázalého orchestrálního smokingu už vyzkoušela řada velkých hudebních jmen, jenomže málokdo z toho dokázal vytěžit něco víc než jen kýčovitou variantu originálu. Ne tak Kylie.

Velkou předností její desky je, že řada coververzí dala původní písničce úplně nový rozměr – z juchavé On a Night Like This se vyloupla naléhavá skladba plná gradace, dnes už výrazně retro skladba Finer Feelings se pak ve spolupráci se smyčci stala smyslnou a především krásnou ódou na nejniternější lidské potřeby.

Na desce není jediný track, který by neprošel nepřeslechnutelnou proměnou a zároveň by v této podobě nefugoval. Ať už je to jazzové ladění Slow známé z posledního turné, klavírní variace hitu Come Into My World, dojemná novinka Flower anebo najednou mile ostýchavá All the Lovers.

Výrazné přepracování diskotékových hitů do velkoformátových smyčcových cukrátek zpěvačce zkrátka nebývale sedlo. Ani trocha kýče anebo diblíkovského chichotání. Kylie Minogue ukazuje, jak elegantně se dá The Abbey Road Sessionsstárnout a zároveň těžit ze sobě vlastního popu 90. let.

The Abbey Road Sessions
Vydavatelství: EMI
Celkový čas: 55:57
Seznam skladeb: All The Lovers, On A Night Like This, Better The Devil You Know, Hand On Your Heart, I Believe In You, Come Into My World, Finer Feelings, Confide In Me, Slow, The Locomotion, Can’t Get You Out Of My Head, Where The Wild Roses Grow (with Nick Cave), Flower, I Should Be So Lucky, Love At First Sight, Never Too Late

Témata: