Labyrint: V pražském podzemí vraždí medvěd

Stefan-Titka

První varovný signál: Lucie Vondráčková v hlavní roli. Druhý varovný signál: Lucie Vondráčková je z celého hereckého ansámblu nejlepší. Labyrint, český pokus o mysteriózní thrillero-horor, nemá umělecké ambice. Horší ale je, že nemá ani hlavu, ani patu.

Praha jakožto mystické místo plné tajemství nepřestává literátům a filmařům zaměstnávat hlavy už řadu let, stačí si vzpomenout na Císařova pekaře/Pekařova císaře. Co se výběru tématu týče, zvolil scenárista a režisér Tomáš Houška divácky velmi atraktivní látku. Tím ale výčet pozitiv končí.

Lucie Vondráčková hraje v Labyrintu postavu Renaty, která pracuje u nejmenovaného prodejce elektroniky se zeleným mimozemšťanem (ano, ten otravný). Kromě toho je náruživá reportérka připravující reportáž o mystice v současnosti. Ve filmu to poznáte podle toho, že chodí na srazy satanistů a na kameru točí fasády domů.

Říci o ostatních hercích, že v Labyrintu něco hrají, je hodně odvážné, zůstaňme tedy u milosrdného „ve filmu vystupují“. Jan Zadražil představuje bývalého přítele Renaty, jenž je do ní stále zamilovaný. Také se vyloženě hodí, že je odborníkem na judaismus a staré symboly, které Renata v okolí pražských činžáků nachází co pět kroků.

Martin Zbrožek není odborníkem na judaismus, což už by byla moc velká náhoda. Martin Zbrožek je odborníkem na historické sklepy (!), což se v rámci nemilosrdné logiky filmu v závěru kupodivu také zúročí. I když jde jen o jednu dvě scény, kdy Zbrožek nejdříve prohlásí, že o sklepích psal dizertační práci, a po zbytek filmu křičí: „Nekřičte, nebo nám to tady spadne celý na hlavu!“

Ve vyprávění srozumitelného příběhu Labyrint totálně selhává; sedíte před plátnem a nechápete, co se na něm odehrává. Lidé ve filmu nesmyslně umírají jen proto, abyste měli pocit, že se něco děje (i když kromě dvou momentů z vraždění NIC neuvidíte). Podobně je to i s otravnými průlety temnými chodbami, které autoři filmu používají jako předěl, když už nevědí, jak udržet divákovu pozornost.

Na posledních dvacet minut se dostaneme dokonce i do podzemí, kde se režisér snaží navodit atmosféru beznaděje ála Záhada Blair Witch, nicméně hlášky typu „udělal to medvěd“ atmosféře opravdu nepřidají. O závěrečné pointě je zbytečné mluvit. Sice přichází „šokující“ (= předvídatelný) obrat o 180 stupňů, bohužel ale postrádá jakoukoliv logiku.

Je dobré vědět, že se česká kinematografie nezavírá před žánrovým filmem, pokud ale budou výstupem filmy typu Labyrint, nikdy se v tomto směru neposuneme. A skončíme s ním dřív, než jsme pořádně začali.

Labyrint
Česko, 2012, 93 min.
Režie: Tomáš Houška
Hrají: Lucie Vondráčková, Jan Zadražil, Mary Coronado, Martin Zbrožek

Premiéra v ČR: 12. ledna 2012