Láska v písničkách aneb Co si pustit na Valentýna

matoush

Valentýnské šílenství se dotklo i Koule. Ale nebojte se. Odpustíme si všechny řečičky o svátku zamilovaných, nebudeme vám vnucovat bonboniéry a nebudeme vám ani radit žádné speciální triky na večerní radovánky v ložnici. Jenom jsme pro vás vybrali deset písniček o lásce, které máme rádi.

The Cure: Friday I´m In Love

Pár akordů, zmalovaný Robert Smith a písnička z roku 1992 o tom, že ať se týden povede jak chce, v pátek je to nejlepší. Dneska je sice pondělí a my máme tak trochu spín, ale koho to zajímá? Na konci týdne to zase vypukne. Tedy jestli nás ve středu nebo ve čtvrtek neskolí zlomené srdce, jak zpívají The Cure.

Tom Waits – Jersey Girl

Tenhle prvotřídní love song napsal před třiceti lety Tom Waits se svou nastávající ženou Kathleen Brennan, která v tu dobu žila v New Jersey. Ještě nikdy neznělo sha-la-la tak sexy jako tady. I když vaše láska zrovna sedí naproti vás v obýváku, tuhle písničku rozhodně doporučujeme. Nejlépe k červenému vínu.

http://www.youtube.com/watch?v=grtK6S4AwSg

Guillemots – Made Up Love Song #43

Je stará známá věc, že ty nejlepší věci se dějí tak nějak mimoděk, náhodou, když je zrovna nečekáme. Jednu z nej zamilovaných písniček napsala před čtyřmi lety britská kapela Guillemots. I když se zpěvák Fyfe Dangerfield ve skladbě nejprve nedomnívá, že se objekt zájmu o jeho city zajímá, my se tedy zajímáme. A klip se také povedl.

Prince – Purple Rain

Rock okořeněný kapkou gospelu a ovázaný (samozřejmě růžovou) popovou stuhou – to je Purple Rain. Prince ho nahrál v roce 1984 a píseň se rázem stala jedním z hitů, který udělil Princově kariéře nový směr. A my si myslíme, že tenhle love song s Princovým vyznáním "nikdy jsem nechtěl být milencem na víkend, nikdy jsem tě nechtěl odloudit" je skvělý i dnes.

http://www.youtube.com/watch?v=5l75skRMlXk

The Rolling Stones – Angie

Ačkoli tuhle písničku od The Rolling Stones zná snad každý, málokdo ví, o kterou Angie vlastně šlo. Nebyla to píseň pro první ženu Davida Bowieho Angelu, jméno Angie "propůjčil" Keith Richards, jemuž se v tu dobu narodila dcera Angela.

http://www.youtube.com/watch?v=2RTWzsGO4Zc

Beyoncé – Halo

Ano, Halo od Beyoncé je patetická skladba. Dost možná přehnaně patetická. Pro někoho snad i kýčovitá. Taková, jakou dokáže zpívat jenom holka. Ale je to písnička o lásce, která se – doslova – dotýká hvězd. I takový love song se může dnes (anebo kdykoliv jindy) hodit. Skladba vyšla v roce 2008 na zpěvaččině albu I Am… Sasha Fierce a zajímavostí je, že původně ji měla zpívat Leona Lewis.

Yeah Yeah Yeahs – Maps

Po těžkém kalibru jménem Beyoncé tu máme i něco pro milovníky alternativy. Newyorští Yeah Yeah Yeahs natočili v roce 2003 písničku Maps. Název MAPS je vlastně akronymem slov My Agnus Please Stay, důležitější ale je, že tahle písnička o lásce není ani trochu cukrkandlovitá.

Kings of Convenience – I’d Rather Dance With You

Rošťáci z norského Bergenu Kings of Convenience napsali skvělou písničku o tom, že někdy je prostě lepší pohyb než slova. "Nic pořádnýho jsem nečetl už rok a ten jediný film, co jsem viděl, se mi moc nelíbil. Radši bych s tebou tancoval než mluvil." I takhle secpřeci dá začít vztah. A kdyby náhodou ne, ten klip je prostě parádní.

The Temptations – My Girl

I když The Temptations nahráli song My Girl už v roce 1964, dodnes je populární. Proč? Je pohodový, zábavný, doejmný, melodický. Prostě jasný love song.

http://www.youtube.com/watch?v=LbAaLdLguLo

The Beatles – Don´t Let Me Down

Nakonec tu máme lásku z největších. Z téhle hitovky od The Beatles se nám husí kůže nedělá jen proto, že kapela tu hraje na střeše jednoho činžáku. Skvělá harmonie, gradace v refrénu, elektrické piáno Billyho Prestona a vůbec celá atmosféra dělají z téhle skladby jednu z nejlepších zamilovaných písniček v historii. V roce 1969 ji napsal John Lennon; pro Yoko Ono.