Lenka Dusilová v poněkud nezvyklé poloze


Známá rocková zpěvačka Lenka Dusilová po dvouleté pauze svým fanouškům nadělila báječný dárek – hudební projekt nazvaný Eternal Seekers. Zpěvačka s fenomenálním hlasem na něm spolupracovala s pianistkou a skladatelkou Beatou Hlevenkovou a s kvartetem Clarinet Faktory, a vzniklo tak netradiční seskupení různých hudebníků a pro ni i netradiční album, v němž se prezentuje jinak, než jsme ji znali.

V projektu Eternal Seekers jsou také unikátní texty. Jedním z jejich autorů je slezský básník Bogdan Trojak, mimochodem držitel Ortenovy ceny i ocenění Magnesia Litera. Dalších textů se zhostila sama zpěvačka nebo František HalasČechomoru. Není tedy divu, že Eternal Seekers vyvolávali od začátku debatu a stali se velice očekávanou událostí festivalu Struny podzimu. A úterní koncert toho byl důkazem.

Skvěle zvolené místo
V kostele sv. Anny (neboli Pražská křižovatka) na Starém městě se v půl osmé večer sešli nedočkaví návštěvníci, aby se mohli nerušeně zaposlouchat a konečně spatřit Eternal Seekers na vlastní oči. Vhodně byl vybrán zrekonstruovaný prostor, ve kterém se koncert odehrával. Vysoký prkenný strop, kamenné zdi s mozaikami a obrovské vstupní dveře tak dotvářely působivou atmosféru vystoupení.

Křest CD
Lenka přišla na pódium oblečená do černých večerních šatů, vlasy stažené dozadu. Žádné přivítaní s obecenstvem, zpěvačka začala rovnou zpívat a kapela hrát. Po prvních dvou skladbách přišel přípitek a křest nového CD. A pak se rozjel koncert naplno. Klarinety a klavír doplňovaly bubny, perkuse a kontrabas. Zpěvačce to s kytarou na pódiu slušelo, občas při představení písničky nenuceně zavtipkovala s publikem.

Hravé mísení žánrů
Ve skladbách Eternal Seekers se mísí šanson i soundtracková obraznost, blues i moderní komorní hudba, dotek elektroniky i jazzu, experiment i minimalismus. A opravdu – při poslechu si připadáte tak trošku jako ve snu, hudba vás uvolní a cítíte se příjemně.
Tvůrcům rozhodně nechyběla hravost, neboť co píseň, to originál, nevšední zvuky, ať už šlo o trhání papírků do mikrofonu, nebo o hostování Bobbyho Mcpepina při písni Spirály.

Bobby Mcpepin, alias Petr Pepin Valášek, vlastně ani nezpíval, spíš rapoval. Nápaditá byla i videoprojekce, která spočívala v promítání zvláštních stínů nad hrající kapelou.

Lenka Dusilová byla skvělá při veselejších lidovkách, ale také při baladách, jako byla melancholická Pro Lenku.

Poslechněte si jak zní spojení Eternal Seekers

Hodinový koncert odsýpal velice rychle, takže se člověk ani nenadál a už byl konec. Eternal Seekers byli odměněni obrovským potleskem, a tak přidali ještě jednu píseň. A u té se už kapela se zpěvačkou odvázali a pořádně si to vychutnali. Jako by do poslední chvíle nevěřili, že budou mít takový úspěch.

Vystoupení v Pražské křižovatce nemělo chybu a navíc bylo velice originální. Neboť spolupráce rockové zpěvačky s klavíristkou a jazzovými klarinetisty je nevídaná. Vždycky mile překvapí, když se na české hudební scéně objeví něco nového, neokoukaného. Projekt Lenky Dusilové a Eternal Seekers by se dal přirovnat k Danu Bártovi a Ilustratosphere. Ten se totiž také z drsného rockera změnil na klidného a jemného zpěváka. A my se budeme modlit, ať je takových „proměn“ a projektů čím dál víc.