Lenka Zahradnická a Miroslav Etzler radí pejskařům: Nemnož doma!

Redakce

„Pes není zvíře, pes je přítel.“ Tohoto slavného citátu se drží i Lenka Zahradnická a Miroslav Etzler, kteří se rozhodli svým čtyřnohým přátelům pomoci. Vznikl tak jedinečný projekt, který šíří osvětu, a může do budoucna zabránit velké tragédii, a to té, že by se ČR stala další zemí, kde je běžné uspávání psů.

„Pomoc psům mi nikdy nebyla cizí, a tak jsem neváhala ani vteřinu a s radostí souhlasila, podpořit projekt Nemnož doma. Zprvu jsem se bála, že to bude smutné, ale ve finále to byla neskutečná sranda, že jsme si s Mirkem slíbili, že pokud se videa budou líbit, budeme v nich pokračovat. Mám doma křížence, fenku Františku, a když pak vidím, kolik takových František trčí v útulku, je mi z toho smutno. Proto bych moc ráda, aby lidé před inzercí a množírnami psů dali přednost adopci psa z útulku“, řekla Lenka Zahradnická.

O zážitky z natáčení se s námi podělila iniciátorka videa Karolína Hájková: „Velice mile mě překvapil Miroslav Etzler. Především to, s jakým zápalem se do projektu pustil. Režii vzal do vlastních rukou a já nestačila zírat, co vše o této problematice ví a jak o ní z patra dokáže povídat. “

Útulky praskají ve švech a není výjimkou, že už nemají kapacitu přijímat další psy. Na Slovensku už bylo psů tolik, že vznikl drsný zákon a pes, který je považovaný za nechtěného, může být ihned po odchytu utracen. V USA jsou to miliony utracených psů ročně a rapidně tento počet psů snížil kastrační program. Je jen otázka času, kdy hranice psů dosáhne takového počtu, že i u nás je po nějaké době v útulku bude čekat jistá smrt.

Štěně není problém udat, je rozkošné a každý by doma takového chlupáče chtěl. Kámen úrazu nastává v momentě, kdy si nový majitel uvědomí, že pes potřebuje správnou výchovu, pravidelné procházky a lékařskou péči, a to ho stojí mnoho peněz a času. Ne každý má tu trpělivost, a tak se pravidelně stává, že jak štěně odroste, jeho majitelé ho odloží do útulku. Další časté důvody jsou alergie, narození miminka či rozchod partnerů. Této problematice také nepomáhá mýtus, že fena musí mít jednou za život štěně. Opravdu musí fena rodit potenciální adepty útulku? Na tyto a další otázky, budou hovořit Lenka Zahradnická a Miroslav Etzler v kampani na téma Nemnož doma.

Berenika Kohoutová a Marika Šoposká vydaly knihu, tady máte ukázku

7 celebrit, které nepijí alkohol. Nikdy!