Leonard Cohen očaroval Prahu


Jeden z nejznámějších písničkářů všech dob Leonard Cohen uvedl svými melodickými baladami návštěvníky pražské Tesla Arény do jiného časoprostoru. Tento čtyřiasedmdesátiletý elegán pocházející z Kanady přijel otevřít své srdce a představit svůj život pomocí nejznámějších písní z celé jeho kariéry.

Společně se svou kapelou poskládanou z vynikajících hudebníků vytvořil Cohen nezapomenutelnou show, která není v našich končinách k vidění každý den. Očekávání jeho historicky prvního koncertu v rámci světového turné bylo nezměrné, o čemž svědčí doba, za kterou byl vyprodán poslední lístek. Poté, co se spekulovalo o srpnovém koncertu tohoto umělce, se přání každého hudebního fajnšmekra vyplnilo 27. září 2008.

Ještě se ani poslední opozdilci nestačili dostat na svá místa v beznadějně vyprodané aréně, když se za velkého jásotu objevil na pódiu šarmantní muž v elegantním obleku a kloboukem na hlavě. Své vystoupení zahájil písní Dance Me To The End Of Love. Bez jakýchkoliv rozpaků a bez předkapely začalo vystoupení, které od prvních okamžiků naladilo v celém sále neopakovatelnou atmosféru. Oku divákovu nemohla uniknout noblesa sálající z každého detailu na pódiu. Všichni byli dokonale sladěni do lehce ležérního stylu a s kontrastním pozadím vyvolávali pocit dokonalé souhry. Mezitím umělec střídal svou ranou tvorbu s tou pozdější a takovými hity jako Hallelujah, Suzanne nebo Tower Of Song dostával diváky do tlumeného varu, který v závěru celého představení přešel do nefalšované lačnosti po dalších písních.

Ačkoliv toho moc písničkář nenamluvil, s diváky byl neustále v kontaktu. Na druhou stranu pokaždé, když promluvil, mělo to své kouzlo: jeho hluboký chraplavý hlas zněl jako zvonkohra šířící se temnou nocí. Svým typickým humorem navodil úsměv na tváři a diváci to dokázali ocenit. Fakt, že celé vystoupení bylo dopodrobna promyšlené, potvrdily i různé variace písní, které známe z jeho alb. Nový rozměr tak získala např. skladba If It Be Your Will, kterou nejdříve Leonard Cohen zarecitoval a následně zazněla zhudebněná z úst dvou vokalistek za doprovodu harfy a kytary.

Právě vokalistky a zbytek kapely byl další důvod, proč bylo toto vystoupení tak jedinečné. Výborní hudebníci dostávali prostor pro své vyjádření v podobě různých sól. Největší úspěch sklidil Javier Mas se svým kytarovým sólem a Dino Soldo se širokým spektrem nástrojů, které bravurně ovládal.

Celé vystoupení trvalo tři hodiny a bylo rozděleno přestávkou. Vyváženě dramaturgicky poskládané skladby utekly jako voda a mistr svého oboru poprvé odcházel z jeviště. To ještě nikdo netušil, že se vrátí celkově sedmkrát! První přídavek byl So Long, Marianne, při kterém už každý sedící vstal a pozoroval to famózní zakončení vestoje. Po předposledním přídavku Tried To Leave You se očekával konec, jenže představení ještě finišovalo osobním poděkováním publiku a sborovým zpěvem celé kapely vícehlasé písně a capella.

Zlí jazykové sice tvrdí, že Leonard Cohen podniká toto turné jen kvůli tomu, aby vydělal peníze. Ale každý, kdo zhlédnul vystoupení písničkářské legendy naživo, si musí z tohoto tvrzení dělat legraci. Leonard Cohen divákům ukázal, jak moc ho hudba a hříčky slov baví, a díky svému procítěnému výkonu předvedl Praze koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat.

Témata:, ,