Leporelo Ewy Farne je slušná poprocková skládačka

lukasbilinec3

Ve skvělou zpěvačku vyrostla letos jedenadvacetiletá Ewa Farna, která se svou kapelou vydává po pěti letech autorskou desku Leporelo. Album by obstálo, i kdyby nemělo předlohu v polské verzi jménem (W)inna?

Nové album zpěvačky Ewy Farne vznikalo pomalu a těžce. Původně mělo bý hotové spolu s polskou deskou (W)inna?, nakonec ale nabralo víc než roční zpoždění. „Psát texty v češtině mi nejde tak, jak bych si představovala,“ vysvětlila v jednom z nedávných rozhovorů; v polštině to Ewě zpívá i píše samo, čeština se jí postupem času a s větším úspěchem v Polsku poněkud odcizila.

Poslechněte si Ewu Farnou v Youradiu

Když se Farna pustila do přetextování polských písní, šlo tak trochu o českou hudební sebevraždu. Ze svého interpretačně silnějšího jazyka potřebovala přenést písně do češtiny a poskládat z nich kvalitní album, a jak sama říká, bez pomoci ostatních by to nezvládla. Na textech, které musely vyprávět obdobný příběh jako ty polské a sednout k předem dané hudbě, pracovalo dlouhé měsíce mnoho lidí včetně Ondřeje Ládka aka Xindla X. A Leporelo dozrálo v album, které si zaslouží pozornost i pochvalu.

Lehce funkový singl Z nálezů a krás a čisté popíkárny na albu střídají slušně (až hard) rockové skladby. Ewa dobře frázuje, má skvělý cit pro rytmus a z jejího hlasu čiší odhodlání prosté jakéhokoliv afektu. Práce s hudebními esencemi všeho druhu je Ewě vlastní od začátku kariéry, sympatický je navíc tentokrát i fakt, že z hudebního katalogu písní tentokrát na albu nenajdeme vůbec nic.  O vše se postarala Farna a její kapela, která hlavně ve svižnějších skladbách odvádí velmi kvalitní práci. Dobře ale zní i balada Náhle s akustickou kytarou a výraznými perkusemi; Farna tu navíc ukazuje svůj hlas v nejrůznějších odstínech.

Zpěvačka v rozhovorech zdůrazňuje svůj autorský vklad, na albu zpívá například o své matce nebo manažerovi Leškovi. Škoda jen místy až moc krokolomných textů, šťávu tak například vůbec nemá píseň Oblíbená věc, které polský originál Ulobiona Rzecz sluší o mnoho více. Příklad úvodního úspěšného singlu Leporelo ukazuje, že Ewa se měla pokusit změnit aranže i u jiných písní.

Přes všechny výtky ale platí, že Farna dala po pěti letech dohromady překvapivě pestrou poprockovou desku, na svůj věk velmi dobře poskládanou i zazpívanou.

Ewa Farna – Leporelo
Vydavatelství:
Universal Music
Celkový čas: 42:00
Seznam skladeb: Leporelo, Z nálezů a krás, Oblíbená věc, Promilte mi, Náhle, Kdo se mnou tančí, Nech mě žít, Bez titulků, Máme, Neznámá známá, Lešek, Tu bi kontiniut

Témata: