Letenka do první ligy pro Taylor Swift

chocobo

Jen málokteré zpěvačce se podařilo to, co Taylor Swift. Tahle dvaadvacetiletá dívka za sebou nemá žádný skandál, popová scéna ji nesemlela a co více - svoji hudbu si skládá sama. Možná právě díky této andělské auře patří za oceánem mezi absolutně nejoblíbenější interpretky. S novou desku Red si otevřela dveře i do zbytku světa.

Taylor Swift byla na svých dosavadních třech albech vyhraněná; ráda si v duchu písničkářství zabrnkala na kytaru, přidala špetku v Americe tolik oblíbeného country a celé to zabalila do vlastního příběhu o milostných peripetiích. Kdo ale čekal, že na novince Red bude počtvrté tyto postupy opakovat, zažije nejedno překvapení.

Bývalá přítelkyně Joe Jonase totiž tentokrát vyzkoušela pro ni dosud nepoznanou fabriku na monsterhity, producenta Maxe Martina. Jeho písničky pro Katy Perry, Kelly Clarkson nebo Pink několikrát vyhrály americkou hitparádu a už tento výčet napovídá, jaký zvuk se dostal do tvorby slečny Swift. We Are Never Ever Getting Back Together je sice náramně chytlavá písnička, na poměry Taylor ale až příliš plochá a jednoduchá. Stejný osud potkal i 22, která na Red zřejmě utekla z katalogu Avril Lavigne.

Max nechal kromě toho zpěvaččino trsátko rozcupovat dubstepem. Ano, čtete správně, už i Taylor Swift propadla módě zasekávaných beatů. V kontextu akustického alba ale zní I Knew You Were Trouble příliš násilně; švédský producent si skladbu mohl klidně schovat pro nějakou televizní hvězdičku z kanálu Disney.

Poslechněte si Taylor Swift v YouRadiu

Jelikož je ale producentkou většiny písniček sama zpěvačka, další skladby už jsou o poznání lepší. Klasicky údernou a emotivní tvář nastavuje Taylor Swift v baladách All Too Well nebo Begin Again, zatímco hravost ukazuje v prostinké Stay Stay Stay či radostné Starlight. Především textově originální Red pak stojí někde na rozcestí mezi Maxovou snahou o hitovost a zpěvaččiným citem pro úpřimnou a uvolněnou tvorbu.

Na albu Red dělá Taylor Swift z mantinelů countrypopu velký krok dopředu. Výsledek je pestrý, dobře promyšlený a zábavný. Některé hitovější tracky sice zpěvačce pomohou dobýt srdce i posluchačům mimo USA, ale Taylor za ně zaplatila nižší kvalitou. Ve světové konkurenci má tahle talentovaná Taylor Swift - Redslečna obrovské šance. Přeci jen, milých a hudebně i textařsky schopných hudebnic na popové scéně tolik není.

Taylo Swift – Red
Celkový čas: 65:09
Vydavatelství: Universal Music
Seznam skladeb: State Of Grace, Red, Treacherous, I Knew You Were Trouble, All Too Well, 22, I Almost Do, We Are Never Ever Getting Back Together, Stay Stay Stay, The Last Time, Holy Ground, Sad Beautiful Tragic, The Lucky One, Everything Has Changed, Starlight, Begin Again

Témata:,