Léto na plné koule aneb kam vyrazit za kulturou v srpnu? VELKÝ PŘEHLED AKCÍ Z CELÉ ČR

Redakce

Nevíte, kam vyrazit v srpnu za kulturou? Tady je pár tipů.

  1. srpna – Pokud jste milovníky historie a vojenství zvlášť, zbystřete! Od 1. do 30. srpna bude v Praze k vidění Legiovlak, tedy replika vlaku použitého v bojích o Transsibiřskou magistrálu.
  2. srpna – Druhý srpnový den můžete vyrazit do Pasohlávek na šermířskou a ohnivou show na pláži u velké Laguny. Nudit se určitě nebudete!
  3. srpna – Třetího srpna začíná festival Letní Frymburkfest – Lipno 2016. Bude plný koncertů s charitativním zaměřením pro hendikepované děti. Čeká vás i bohatý doprovodný program, včetně netradičního umění či performance.
  4. srpna – Pokud máte rádi záhady, tak si nenechte ve dnech 4. a 5 srpna ujít noční prohlídku hradu Bítov, během níž se kolem vás bude odehrávat příběh Prokletí rodu Waldorffů. Těšit se můžete i na zrození upíra.
  5. srpna – Sportujete rádi? Pak 5. srpna zajeďte do Starého Hrozenkova, kde se koná Valachy MAN – utkání v triatlonu. Trasy zde budou dvě, jedna klasická pro amatéry a druhá delší pro profesionály.
  6. srpna – Pokud se 6. srpna vydáte do Hamru nad Sázavou, ocitnete se o několik desítek let zpět v čase. Konat se tu totiž bude Retro výlet v duchu doby reálného socialismu. Akce je přednostně určena pro děti, ale myslíme, že ani dospělí neodolají.
  7. srpna – Dámy, slečny, paní, 7. srpen bude patřit vám. Na zámku Slatiňany se totiž koná Dámský den, který bude zaměřen na koně a dámské jezdectví, a to v zámeckém parku ve Slatiňanech.
  8. srpna – Další retro akce se bude konat 8. srpna v Nové budově Národního divadla. Tentokrát si můžete zatančit v rytmu swingu, a to od 18:00 hod.
  9. srpna – 9. srpen bude jako stvořený pro milovníky vážné hudby. V Zámku Jaroměřice nad Rokytnou se bude konat 18. Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského – Romance s flétnou a harfou. Určitě to bude balzám pro duši.
  10. srpna – Ve středu 10. srpna dorazte před 18:00 hodinou do Mostu. Zde totiž nasednete do offroadu a vydáte se na rýžování granátů, které si budete moci nechat na památku. Čeká vás to nej z Českého středohoří a na samý závěr pak pohled na západ slunce z tajemného vrcholu Číčov.
  11. srpna – 11. srpna začne již 24. ročník Floorball Czech Open, tedy florbalový svátek pro všechny milovníky tohoto sportu. Trvat bude do 14. srpna a hrát se bude ve dvou desítkách hal.
  12. srpna – Milovníky divadla jistě potěší Letní divadelní dílna na Panském dvoře v Telči, která startuje 12. srpna a končí 20. srpna. Jedná se o workshop divadla T.E.J.P, kdy vzniknou dvě představení. A vy se můžete stát součástí jejich příprav.
  13. srpna – Budete- li se druhý srpnový víkend pohybovat v okolí Bohumína, určitě si nenechte ujít 8. ročník Bohumínských pivních slavností. Čepovat se bude více jak sto druhů tohoto tekutého zlata.
  14. srpna – Pokud máte rádi moderní jazz, funky či swing, zapište si 14. srpna do diáře. V pražském klubu Reduta totiž vystoupí kapela Magnum Jazz Big Band.
  15. srpna – Na jedno z prvních divadelních představení před zahájením sezony 2016/2017 se můžete zajít podívat do MeetFactory. Jmenuje se: Bůh by řekl: bože, vy jste divný!
  16. srpna – Od dnešního dne do 18. srpna se můžete těšit na inscenaci Manželské vraždění Valtice. Jedná se o psychothriller, ve kterém naleznete napětí, lásku, humor, filozofii. Hrát se bude, jak název napovídá, ve Valticích.
  17. srpna – 17. – 21. srpen bude v Písku patřit českému, moravskému i slezskému folkloru, který vám přiblíží soubory napříč republikou. Budete zase o něco chytřejší.
  18. srpna – Tento den bude v Brně od 15:00 do 23:00 patřit Goodfestu 2016, to znamená skvělé hudbě a pohodové atmosféře. Mezi účinkujícími nebude chybět třeba dvojice muzikantů IAN, kapela The Fellas nebo Lake Malawi.
  19. srpna – Nejen v Praze v rámci Letní Letné můžete navštívit novodobý cirkus. Takovou možnost máte i 19. srpna v Turnově, kde vystoupí Cirkus TeTy. Vzdušnou akrobacií vám umělci převypráví příběh, co se stane, když se dvě zamilují do jednoho.
  20. srpna – V malebném prostředí okolo zříceniny hradu Okoř se 20. srpna uskuteční jednodenní hudební festival Open Air Festival Okoř 2016, v jehož rámci vystoupí Ewa Farná, Tatabojs, Bára Poláková, kapela Jelen, Xindl X a další.
  21. srpna – Rozmarné léto, jeden z nejznámějších románů a zároveň perla české kinematografie. Poetické odpoledne na motivy právě tohoto díla můžete strávit v Mlýnské Dolině.
  22. srpna – Celých sedm dní, až do 28. srpna můžete zažít Týden kultury na Valašsku. Těšit se můžete na koncerty, divadelní představení pro děti i dospělé, akrobacii či stand up comedy.
  23. srpna – Pokud máte rádi černé divadlo, máte skvělou možnost 23. srpna. V divadle Metro zažijete DeEJA VU. A budete z toho paf!
  24. srpna – Ve středu 24. srpna budete moci jako každou středu rozvlnit své boky v rytmu salsy a dalších latinskoamerických tanců v rámci Latino Glamour Night v pražském Dance Club & School .
  25. srpna – 25. -28. srpna se můžete těšit na Mezinárodní dudácký festival 2016 ve Strakonicích. Účastní se ho na 1200 účinkujících z mnoha zemí.
  26. srpna – Na dvoudenní rytířské klání o srdce dívek a paní se můžete zajet podívat do Rosic. Program bude opravdu bohatý – historický šerm, tanec, jarmark, živá hudba, ohňostroj…
  27. srpna – Sobotní podvečer se otevře návštěvníkům překrásná vila Tugendhat v Brně. Zapojí se totiž do programu Hradozámecké noci. Od 18:00 do 23:00 na vás tak čeká mnoho zajímavého.
  28. srpna – V neděli 28. srpna si nenechte ujít vypouštění lodiček štěstí na ostrově Štvanice. Podpoříte tím dobrou věc. Pomáhat se bude mladým v boji proti rakovinou přes nadační fond Pink Bubble. Spojte příjemné s užitečném.
  29. srpna – Poslední srpnové pondělí se na vás bude těšit Dejvické divadlo na Lesních slavnostech divadla v Řevnici a navíc se zde představí divadlo Rokoko s inscenací Kancl.
  30. srpna – Mezinárodní filmový festival v Karlových varech zná snad každý, ale víte, že je filmový festival i v nedalekých Mariánských lázních? Ne, pak se o tom můžete přesvědčit ve dnech 30. 8. – 3.9.
  31. srpna – Rozloučit s prázdninami se mj. můžete i na Toulcově dvoře na Praze 10, kde proběhne Evropská netopýří noc. O těchto zvířatech se dozvíte, co jste možná nevěděli, a budete je moci i nakrmit a pohladit si je!

V Letenských sadech se bude opět tančit mezi nebem a zemí – za chvíli začíná Letní Letná

Ruský surrealismus: Umělec z Mosky tvoří nádherné malby