Letošní Rock for People nasadil festivalovou laťku hodně vysoko

Jiri-Vanek

Těžko hledat na 15. ročníku festivalu Rock for People nějaké větší chyby. Našlapaný line-up přinesl vynikající koncerty hvězd The Kooks, Bloc Party, Ska-P a Gogol Bordello, takže ani tolik nevadily slabší výkony Placebo a zejména Arctic Monkeys. Výborné počasí přitáhlo do areálu hradeckého letiště víc než 25 tisíc lidí.

Pátek 3. července 2009
Nultý den festivalu Rock for People v Hradci Králové přilákal asi 8000 lidí a nabídl jim Večírek pro nedočkavé s koncerty asi desítky skupin, mezi nimiž nechyběly třeba Obří broskev, Prohrála v kartách nebo The Chancers. Největším tahákem bylo vystoupení jazzového trumpetisty Laca Decziho.

Sobota 4. července 2009
V sobotu odpoledne nabídl své písně o neveselém světě Xindl X, nová hvězda českého popu. Pořadatelé ho bohužel zařadili na nejmenší pódium, neodpovídající návštěvě, takže vzadu byl mizerný zvuk. Baskytara, která Xindla X v některých písních doprovázela, zněla, jako by sem zabloudila od jiného pódia. Publiku to ale nevadilo, půlka odzpívala sborem celý xindlovský repertoár, Anděla pochopitelně všichni.

Znouzectnost je festivalová stálice; kdo je na střední škole neposlouchal, jako by ani nežil. My ostatní jsme zavzpomínali na mládí. Předvedli hodně nových písniček, publikum ale nejvděčněji reagovalo na kusy z devadesátých let. Škoda, že povedené vícehlasy kvůli mizernému zvuku pořádně nevyzněly.

Podívejte se na videoklip písně Mašina od Znouzectnosti

Vypsaná fixa odehrála na Rock for People tři různé, hodinové koncerty. Při tom prvním přehrála celé poslední album Fenomén, některé písně přitom zazněly naživo vůbec poprvé. Zvuk byl o sto procent lepší než při Znouzectnosti, naplněný stan nadšeně a freneticky tleskal; komické bylo, že často zcela mimo rytmus. Jako přídavek vyslechli diváci novinku Holka s lebkou z připravované desky.

Hadouken! zněli jako teenage, light verze Klaxons, kteří zahráli nedávno na Love Planet. Dav bavily a rozpohybovaly ostré kytary, doplněné elektronikou s jasným tahem na bránu, ne tak psychedelicky komplikované jako u Klaxons. Nejzábavnější byla asi předělávka Songu 2 od Blur.

Páteční headlineři Arctic Monkeys na začátku navnadili natěšené publikum hity jako Brianstorm, ale pořád stejně odsekávané kytary a ležérní hlas zpěváka Alexa Turnera, chrlícího komplikované texty, začaly po čase trochu nudit. Mezi písničkami zely dlouhé prostoje, Arctic Monkeys působili trochu unaveně, chvílemi spíš ladili než hráli a s publikem moc nekomunikovali… A tak řady diváků prořídly. Alespoň částečně si Arctic Monkeys udobřili publikum svým prvním hitem I Bet You Look Good On the Dancefloor.

Xavier Baumaxa vystoupil s doprovodnou kapelou i smyčcovým kvintetem Hněddé smyčce. Hraní ho jasně bavilo, nabídl divákům třeba svérázný cover dávného hitu Ráchel skupiny Oceán. Poslední sobotní vystoupení končilo v neděli o půl druhé po půlnoci; Baumaxa by hrál ještě dál, ale pořadatelé mu to kvůli hlukovým limitům nemohli povolit. Baumaxa jim za to adresoval několik sžíravých poznámek.

Podívejte se na Brianstorm od Arctic Monkeys

Neděle 5. července 2009
Sunflower Caravan
na začátek dne nabídli vzdušný set plný variací na odkaz šedesátých let. Klávesista Andy hrál na hammondky a piano snad všemi končetinami, kapela měla písně lépe zažité než na křtu debutového CD, k tomu přidejte cover verzi Billie Jean od mrtvého Michaela a vyjde vám výborný začátek druhého festivalového dne. Krausberry energií a drajvem spolehlivě strčili do kapsy spoustu kapel, jejichž členům je o polovinu míň. Hitů mají až až a jejich blues rock dokáže diváky roztancovat.

Překvapení festivalu – 90 %
Zahraniční headlineři až na výjimky potvrdili svoji pozici. Hadouken!, Therapy?, The Kooks, Ska-P, Gogol Bordello i BlocPartysplnili vysoká očekávání.
Propadák festivalu – 50 %
Arctic Monkeys
předvedli studený bezkrevný výkon, s vystoupením The Kooks a Bloc Party se to nedá srovnávat.
Pivo a ostatní nápoje – 90 %
Na gambrinus za tři pětky se dlouhé fronty nestály, k tomu fungovaly i bary s koktejly, kavárna, čajovna – vybral si každý.
Občerstvení – 90 %

Výběr naprosto dostačující, nacpal se vegoš, i flaksožravec. Absolutorium si zaslouží pečené brambory se zelím a uzeným masem.
Stanové městečko a zábava – 80 %
Ve stanovém městečku jsem nebydlel, ale nikdo z mých známých si nestěžoval. V jednom rohu areálu se soustředila řada her a soutěží.
Toi toiky a čistota – 80 %

Záchody ve standardním stavu, velké plus si připsali pořadatele pytli na tříděný odpad a výkupem kelímků od piva.
Počasí – 100 %

Škarohlídi by možná namítli, že druhý den mohlo být trochu chladněji a třetí den trochu tepleji, ale když na festivalu neprší, je to u mě za sto procent.
Celkový dojem – 90 %

Aneta Langerová účinkovala na jedné z venkovních stagí. Na začátku koncertu to vypadalo, že prostor je předimenzovaný; lidí bylo jen pár. Ale během několika úvodních písniček se hlediště docela naplnilo. Právem – Aneta nabídla sice nikterak objevný, zato skvěle interpretovaný kytarový pop. (Aby ne, když v její doprovodné kapele hrají třeba Štěpán Smetáček nebo Martin Ledvina.) V komunikaci s publikem prý udělala oproti svým začátkům veliké pokroky; na mě, bohužel, působí pořád trochu zakřiknutě.

Therapy? vypadali na pódiu spíš jako partička hodných strejdů, ale když spustili svůj hard’n’roll, jasně dokazovali, že i hodný strejda umí ukázat zuby. Na začátku představili spíš novější kusy, ale když na závěr koncertu nabídli ověřené hity jako Nowhere nebo Screamager, publikum bylo ve varu. Vypsaná fixa zahrála na svém druhém koncertě komplet celou desku Bestiálně šťastní. Diváků sedostavilo ještě o trochu více než v sobotu a Fixa se jim opět odměnila soustředěným výkonem, byť kvůli času musel zpěvák Márdi celou krasojízdu dokončit jen na pět strun.

The Kooks hned od nástupu na pódium ukázali, kdo jsou ty pravé mladé britské indie hvězdy. Jejich set byl nadupaný, s nadšením zahraný; zpěvák Luke Pitchard střídal akustickou kytaru v jemnějších kouscích s elektrickou ve větších nářezech a česky vyzýval diváky k tanci. V neděli měli The Kooks asi největší návštěvu a právem; v nevyhlášené soutěži porazili Arctic Monkeys na hlavu. In your face, Alex Turner!

Ska-P přivítal asi největší ryk publika; slabší povahy z toho pod pódiem omdlévaly. Svoji verzi ska dokážou Ska-P, když je potřeba, přitvrdit až k punku, jindy si vypomůžou skotským nápěvem. Odměnou jim bylo nadšení publika. Ke konci setu poskakoval a křepčil už opravdu každý. Představení Ska-P obsahovalo i nehudební show: členové při hraní pobíhali po celém pódiu, zpěvák občas přišel v převleku… Bez toho by se ovšem mnozí z nás obešli; postava hajlujícího policisty vytvořila dost prvoplánovou karikaturu.

Pondělí 6. července 2009
Gaia Messiah
jsou s Viktorem Dykem za mikrofonem možná trochu tuctovější, než bývali s Markou Rybin, ale smršť je to pořád burácivá, i když je to vlastně jen variace na old-schoolový hard rock. Poslední koncert Vypsané fixy na Rock for People patřil první, pro mnohé nejlepší desce Brutální všechno. Bubeník si v neděli poranil ruku, ale koncert nakonec absolvoval. Na desce je asi nejvíc hitů, na což publikum reagovalo svým oblíbeným tleskáním mimo rytmus.

Na Gogol Bordello přišlo překvapivě výrazně méně lidí než na Ska-P, byť se jedná o podobný styl. Frontman Eugene Hütz měl otvor na kytaře zalepený černou páskou, což dodávalo nástroji svérázný suchý zvuk. Gogol Bordello totiž spíš než ska uznávají punk, ale s pomocí houslí, tahací harmoniky a dvou sličných tanečnic roztancovali publikum stejně divoce jako Španělé den předtím. Bloc Party definitivně otočili výsledek mladých britských kytarovek na Rock for People na 2:1. Uvedli se ostrým kytarovým startem, hned jako druhá zazněla Hunting for Witches. V průběhu koncertu přidali elektroniku, zpěvák Kele Okereke si koncert užíval, komunikoval s publikem, které vděčně odzpívalo starší hity i písničky z poslední desky Intimacy.

Poslechněte si Placebo a novou hitovku Battle for the Sun

http://www.youtube.com/watch?v=TZhvHP4JMqs

Brian MolkoPlacebo potvrdil pozici největší hvězdy festivalu tím, že vyhnal fotografy už po druhé písni. Výkon ale předvedl nemastný neslaný, písně trochu splývaly, podobně jako Arctic Monkeys působila skupina Placebo unaveně. Když v půlce koncertu trochu přitvrdila, dojem se zlepšil, ale ne o moc.

Pro pamětníky pak zahrál Tony Ducháček a Garage. I přes opilého kytaristu to byl nadšený rock’n’rollový výkon; pár diváků, kteří nesledovali Placebo, se pak postaralo o komickou situaci, když bouřlivě požadovali píseň Houby, ale Gipsy.cz by už přitom rádi hráli na protějším pódiu. Jako poslední hvězdy Rock for People předvedli svůj noční elektronický set Underworld.