Fotoreport: Liars si v Praze libovali ve svém nepořádku

ondrejbambas

Liars. Sedm desek, z nichž ani jedna není podprůměrná. Sedm desek, na nichž se ani jednou neopakují. Ta poslední, nazvaná Mess (Nepořádek), je zasvěcená elektronice a je ohromně zábavná. Stejně jako pražský koncert v Roxy, ačkoliv menší klub by kapele slušel asi o trochu víc.

Turné můžete pojmout dvěma způsoby: když máte peníze, zaplatíte si nákladnou produkci s výkonnými světly a zajímavou projekcí, když peníze (anebo pocit nevyhnutelné velkoleposti) nemáte, zabalíte nástroje a celé to odjezdíte v malé dodávce. Newyorští Liars se svým úzkým týmem spolupracovníků zvolili druhou variantu.

Na aktuálním turné propagují barevnou elektronickou desku Mess. S minulým albem WIXIW sice ubrali z experimentu a přidali na přímočařejší zábavě, to ale neznamená, že jejich aktuální tvorba není pořád dost ujetá. Naopak, naživo dokazují, že pro kokainové večírky je jako dělaná.

Poslechněte si Liars v Youradiu

Včerejší koncert Liars otevřeli tajemnou Perpetual Village, již zezadu doplňovaly rozpohybované hypnotizující mandaly. Nainstalovaná scéna s plátnem a dvojicí plačících očí po stranách zdobí pódium celý týden oslav 22. narozenin klubu Roxy a ke stylizaci Liars se hodí. Jenomže po první skladbě se ukázalo, že nic dalšího už nepřijde a ve výsledku jako kdyby byl klub na skupinu příliš velký; rock’n’rollová cesta, po níž Liars na aktuálním turné jedou, se víc hodí do špinavějších stísněných klubů. Ten by snad přidal i atmosféře v publiku, které běhěm show zůstávalo zbytečně chladné a zamlklé. Přestože se – soudě podle reakcí – po koncertě všichni bavili, destruktivní riot, jenž vyvolává Plaster Casts Of Everything, se v hledišti nekonal.

Alespoň, že trio na pódiu si večer užívalo. Zpěvák Angus odhodil po dvaceti minutách oranžovou bundu, do obličeje zahaleného dlouhými vlasy mu ale ani tak nebylo kvůli tanečkům vidět. Záda mu kryli bubeník s klávesistou, již zase zřejmě z dobrého rozmaru přidali k přídavkům i písničku Broken Witch, v psaném setlistu původně neohlášenou.

Vystoupení neztratilo drive ani na chvíli a hodina byla nakonec tak akorát, aby se kapela nezačala opakovat; ostatně vrchol koncertu přišel zhruba ve třech čtvrtinách s písničkou Mess On a Mission, kterou jako kdyby hráli sjetí Midi Lidi. A kdo ví, možná, že během koncertu podpůrné látky opravdu nějakou roli hrály. Tak jako tak, svou misi s názvem pobavit Liars v Praze splnili. 

Liars
Oslava 22. narozenin Roxy
Support: Wife
Praha, Roxy, 21. října 2014