Líbat a polykat je hřích, vzkazují hypnotizéři IAMX

Stefan-Titka

Pištící emo teenageři s krajkovými rukavičkami v prvních řadách, extatický hudební výkon a zalehlé uši ještě dlouho po koncertě. IAMX, extravagantní projekt Chrise Cornera, znovu zavítal do Prahy, aby představil zatím své poslední album Kingdom of Welcome Addiction. Uvítání do „Království závislosti“ přivedlo diváky v pražském SaSaZu do varu.

IAMX v akciIAMX předskočil na úvod James Nemo, což je nynější sólové alter ego Jamese Cooka z kapely Nemo, kterou mohli fanoušci IAMX slyšet už loni v Roxy. Jamesovi chvíli trvalo, než vyladil intonaci, a hudbu samotnou vystihoval příměr „neurazí, nenadchne“.
Po necelé půlhodině, která ale byla kvůli už tradičně zpožděnému regulernímu začátku k nevydržení, konečně předal natěšené publikum do rukou berlínského elektropopu. 

Energie sbalená na koncert
IAMX hned zkraje nasadili zběsilé tempo. Vykopávací skladba Kingdom of Welcome Addiction dávala tušit, že i přes relativně „komorní“ tón poslední desky kapela večer nepromění v unylé a nudné vydrnkávání ploužáků. Corner, který okamžitě po vstupu na pódium ve svém koženém oblečku publikum zhypnotizoval, dokázal i ze zdánlivě méně nabušených věcí vykřesat energii, která, přetavená do koncertní podoby, dostávala zcela nový rozměr. Ať už šlo o songy Nature of Inviting, Tear Garden, Think of England nebo pohádkově zasněný duet My Secret Friend.

Kapela nakonec i s přídavky hrála přes hodinu a půl a pravdou je, že i kdyby chtěla přidávat dál, neměla by co. Během koncertu totiž fanoušci slyšeli velmi hutný průřez v podstatě celou tvorbou, což znamenalo, že nechyběly osvědčené hitovky jako Spit It Out (s každým dalším koncertem je lepší a lepší), přídavkový „dvojáček“ Kiss and SwallowNightlife, který přiměl SaSaZu dav pohupovat krky do rytmu, nebo již tradiční zakončovací After Every Party I Die

Poslechněte si hitovku Kiss and Swallow (Líbat a polykat)

Sluchové ústrojí dostalo v SaSaZu zase jednou zabrat. Škoda jen, že kvůli prostoru podniku se energie kapely místy transformovala do jednolité zvukové koule. Ne snad, že by tohle IAMX mohli nějakým způsobem ovlivnit. Svou práci odvedli na výbornou: minimálně na chvíli zase nezapomeneme na to, že „líbat a polykat je hřích“. Tedy kromě jiného.

 IAMX
Praha, SaSaZu, 10. října 2009