Lidi, co hrajou z počítače, za dýdžeje nepovažuju, říká vyznavač kultury desek DJ Nox


DJ je bezpochyby jednou z nejdůležitějších postav na tanečním battlu. Soutěžícím totiž pouští hudbu dle vlastní libosti, ti se pak s ní musí chtě nechtě vypořádat. DJ Nox patří mezi nejlepší české battle DJs. Oproti svým kolegům hraje pouze z desek. Od 5. do 12. července bude opět vystupovat na Street Dance Kempu, prestižní české akci, na kterou se tradičně sjíždějí nejlepší světoví tanečníci.

Co vás přivedlo k hraní na battlech?
Hraní mě zajímalo už v době, kdy jsem začal tancovat. Vždycky se mi líbilo hrát si k tanci svou hudbu. Pokud si dobře vzpomínám, první battle, na kterém jsem jako DJ vystupoval, byla v roce 2006 Druhá Šance.Pak jsem za svého kolegu dohrával několik večírků. Průlom ale nastal, až když mě oslovil FeroBDS, protože potřeboval dýdžeje na Street Dance Battle Night v Karlových lázních.

Co vás živí?
Bohužel hraní to není, přestože tuhle práci miluju. Mám běžné zaměstnání jako spousta normálních lidí. A to zaměstnání živí moje hraní. Je to drahý koníček, zvlášť když hrajete z desek, jako já, a ne přes počítač, jak to dnes bohužel dělá spousta lidí. Popravdě, takové lidi za dýdžeje ani nepovažuju.

Co je na práci battle DJ nejtěžší?
Vybrat dobrou hudbu pro daný battle. Záleží taky na tom, kdo tancuje. Když jdou proti sobě třeba jenom baby, je lepší zahrát něco trochu holčičího, než pustit nejtvrdší hip hop underground. Přece jenom je taková hudba spíš pro kluky, pro holky už míň. Ano, to je asi nejtěžší, trefit muziku, aby to bylo dobré a lidi se bavili.

Jaký je váš nejsilnější zážitek z dosavadní kariéry DJ?
Určitě loňský Street Dance Kemp, kde jsem hrál na finálovém battlu Street Dance Cupu. Při vyhlášení vítěze jsem zahrál písničku Jump Around od House of Pain. Původně jsem chtěl ze songu pustit jen úvodní fanfáru, ale na parketu se rozpoutalo peklo! Najednou začali všichni skákat a pařit. To, co se tam strhlo, byla naprostá bomba.

Již podruhé budete hrát na věhlasné taneční akci Street Dance Kemp. Proč podle vás stojí za to navštívit tuhle akci?
Kdyby už pro nic jiného, tak určitě pro tu atmosféru. Tu asi jen tak nic nepřekoná. Ale samozřejmě kvůli tanci, který je tu na obrovské úrovni, kvůli hudbě, lidem, pohodě a zábavě. Je toho hodně, co se bude na SDK dít. Taneční workshopy, hudba 24 hodin denně a vrchol celého týdne, Street Dance Cup, battle nejlepších světových skupin.

DJ Nox

DJ Nox, vlastním jménem Jan Kudláček, se poprvé představil veřejnosti jako battle DJ v roce 2006.  Do té doby byl aktivním hiphopovým tanečníkem, vybojoval si dokonce titul mistra republika. Kariéru DJ odstartovala Druhá Šance, jeden z nejznámějších tuzemských battlů. V seznamu dalších akcí, na kterých si DJ Nox zahrál, figuruje například Dance Day, Dance Station Championship, Dance Workshop, prestižní Beat Street nebo největší evropská akce Street Dance Kemp. V současné době se DJ Nox řadí ke špičce českých battle DJs.

 

Témata:,