Lil Wayna poslouchejte raději s ochranou

KatarínaStraková

Waynova touha po odchodu do důchodu, který třicetiletý rapper slibuje už roky, asi nakonec tak silná nebude. Neuplynuly ještě ani dva roky od vydání poslední studiovky Tha Carter IV a Dwayne Carter aka Lil Wayne přichází s novikou I Am Not a Human Being II. Je to nevyrovnaná nahrávka, která Wayna z průměru nevynese. Přesto má i světlé stránky.

Když jsem si před časem posteskla, že nejlepší desky mají příliš krátkou stopáž, kolega namítl, že kdyby bylo album delší, začalo by nudit. Deska I Am Not a Human Being II od Lil Wayna má celkem patnáct skladeb, v deluxe verzi dokonce osmnáct, celkem více než pětasedmdesát minut. A světe, div se, nudí.

Kvalitativně je Waynova novinka nevyrovnaná. Otevírá ji efektní klavírní předehra, která slibuje poměrně kreativní hudební podklady. Weezy využívá smyčce i žestě, všechno dovedně mixuje do zajímavého celku – a jedno se mu opravdu musí nechat: nesnaží se nikomu zavděčit. Jede si to, o čem soudí, že mu jde. Z kritiků si hlavu neláme, naopak do nich ještě víc šije.

Poslechněte si Lila v YouRadiu

Jeho sebestřednost hraničí s komplexem, který by stál za kvalitní freudovský rozbor. Totiž ještě víc než odejít do důchodu chce Lil Wayne… souložit. Ne zrovna vkusně prezentovaná sexuální témata, obsažená snad v každém textu, způsobují, že při poslechu na okamžik vážně přemýšlíte, jestli byste si na sluchátka neměli natáhnout kondom. Při „girl it’s almost twelve, and this dick won’t suck itself, girl you know it needs some help, it’ll make a nigga’s day“ se i zkušenějším ve tváři objeví ruměnec.

Nadějný začátek desky střídá nepříjemné slévání skladeb. Některé stopy (Beat the Shit, Rich As Fuck) vyloženě vybízejí k mikrospánku, pro dlouhé jízdy autem je tedy vhodné vybrat jiného společníka. Místy zase máte chuť to s plynem na podlaze nabořit do nejbližšího stromu (Lay It Down, Hello). Anebo ten pocit, kdy čtete jeden odstavec stále dokola, aniž byste vzápětí věděli, o čem pojednává… I takové situace evokuje druhý díl I Am Not a Human Being.

Lil Wayne - I Am Not a Human Being IIJe to škoda, protože kdyby autor desky vyhodil o pět skladeb víc, mohlo jít o slušnou nahrávku, která by si zasloužila solidní trojku. Přebytečný materiál v kombinaci s přehnanými texty ji ale staví o několik tříd níž.

Lil Wayne – I Am Not a Human Being II
Vydavatelství:
Young Money/Universal Music
Celkový čas: 77:11
Seznam skladeb:  IANAHB, Curtains (feat. Boo), Days and Days (feat. 2 Chainz), Gunwalk (feat. Gudda Gudda), No Worries (feat. Detail), Back to You, Trigger Finger (feat. Soulja Boy), Beat the Shit (feat. Gunplay), Rich as Fuck (feat. 2 Chainz), Trippy (feat. Juicy J), Love Me (feat. Drake and Future), Romance, God Bless Amerika, Wowzers (feat. Trina), Hello (feat. Shane Heyl), Lay It Down (feat. Nicki Minaj and Cory Gunz), Hot Revolver (feat. Dre), My Homies Still (feat. Big Sean)

Témata:,