Limp Bizkit a špatně načasované nu-metalové retro

petradamek

Před deseti lety neměli Limp Bizkit žádný problém. Byli cool, prodávali desky a každý druhý teenager chtěl pod stromeček kšiltovku, jakou nosil Fred Durst. Jejich stará alba se v přehrávačích točí i dnes, bude se tam ale točit i novinka Gold Cobra?

Těžko říct, jestli Limp Bizkit někdy slyšeli o výrazu progres, ale u novinky Gold Cobra je jasno je hned po prvním poslechu. Jaképak pokusy, jakýpak krok vpřed?

Buď nechtěli riskovat negativní ohlasy podobné těm, jichž se dostalo poslední, značně experimentální nahrávce Linkin Park. Anebo zkrátka Freda Dursta a jeho kumpány novým kouskům nenaučíš.

Bizkiti, jak je známe z 90. let

Jako nostalgická vzpomínka na nejslavnější roky funguje Gold Cobra poměrně dobře. Durst plive do mikrofonu jednu jedovatou slinu za druhou, jeho flow neztratilo nic z frackovité přitažlivosti a ani křičet nezapomněl. Wes Borland má stále v záloze dostatek syrových kytarových riffů, DJ Lethal tu a tam nenápadně přidá nějaký ten scratch; prostě „bizkiti“, jak je znáte z konce devadesátek.

Limp Bizkit – Get a Life

http://www.youtube.com/watch?v=RRo0HGMfTyA

Nezapomeňme ani na pořádné roštěnky, bouchačky, rychlý káry a „fuck you“ frázované s kadencí ruského samopalu. Už zbývá jenom nasadit basebalku (ideálně červenou a kšiltem dozadu), ke kolenům nechat spadnout skejtové kraťasy velikosti XXL a na rohu sejmout toho motherfuckera, co na tebe blbě čumí. Jo, feeling desek Significant Other a Chocolate Starfish And the Hot Dog Flavored Water by tu byl. Překvapivě i s potřebným nadhledem a vtipem. Že je to celé póza? A ona někdy nebyla?

Limp Bizkit – Shotgun

Věřím, že kdyby se Gold Cobra objevila před deseti lety jako pokračování zmíněných dvou alb, o úspěchu by nebylo pochyb. Vždyť taková Get a Life je parádně agresivní a syrová, stejně tak pálí ostrýma i Shotgun. Why Try si nic nezadá třeba s Hot Dog a balada Walking Away zas není o nic horší než Boiler.

Jenže svoji malou revoluci si Limp Bizkit dávno odžili, a tentýž hudební model, byť řemeslně dobře zpracovaný, už dnes na zadek nikoho neposadí. To si měli pánové Limp Bizkit - Gold CobraDurst & co. buď víc pospíšit, anebo naopak počkat dalších deset let, až se nu-metal jako znovuobjevené retro vrátí do kurzu. Takhle totiž chybí odpověď na dvě zásadní otázky: Proč? A pro koho?

Limp Bizkit – Gold Cobra
Vydavatelství: Interscope
Celkový čas: 49:37
Seznam skladeb: Introbra, Bring It Back, Gold Cobra, Shark Attack, Get a Life, Shotgun, Douche Bag, Walking Away, Loser, Autotunage, 90.2.10, Why Try, Killer In You  

Témata: