Linkin Park v divadle rozdali sebe i ručníky

Hana-Slivova

Zhruba tisícovce fanoušků se v úterý večer poštěstilo být svědkem netradiční kombinace. Crossoverová kapela Linkin Park se v rámci promo turné k nové desce Living Things představila v nově zrekonstruovaném berlínském kabaretním prostoru Admiralspalast. Ani nerockový výhled na divadelní balkony a robustní lustr ale Chesteru Benningtonovi a spol. nezabránil v tom, aby svoje věrné bez milosti rozeskákal.

Dozněl poslední přídavek – coververze Sabotage od Beastie Boys – a do rozdováděného, lačného publika letěly paličky bubeníka Roberta Bourdona. Následovala trsátka, ručníky i lahve s vodou, a kdyby nebyly k zemi připevněné tři stupínky, na které během koncertu vyskakovali  frontman Chester Bennington, kytarista Brad Dalson i vrchní rapper Mike Shinoda, možná, že by mezi lidi putovaly i ty.  

Linkin Park – Living Things (26. 6. 2012)

Na berlínském koncertě zazněly i dvě zbrusu nové skladby z chystané desky Living Things, která vyjde 26. června 2012.

Zatímco první singl Burn It Down kopíruje elektrorockovou linku Chestera Benningtona, v novince Lies Greed Misery se odráží Shinodův rap a energie ála Rage Against the Machine.

"Naše nová deska bude dost osobní. Neztratí ale nic z kreativity novějších věcí ani energii starších skladeb," řekl Mike Shinoda v nedávném rozhovoru.

Podle ukázek se, doufejme, máme na co těšit.   

Tak energicky v úterý 5. června odehráli Linkin Park svůj speciální sedmdesátiminutový koncert v divadle Admiralspalast ve středu Berlína.
Koncert, který ukázal, že kapela je těsně před vydáním páté řadovky Living Things ve skvělé formě. Koncert, který potvrdil, jak důležité je mít v kapele Mika Shinodu.

Tenhle rapper a multiinstrumentalista dokáže během několika momentů úplně převrátit atmosféru skladby; ať už jde o ostrou a nadupanou stařinku Runaway anebo hitovku Somewhere I Belong, ve které střídá klávesy s kytarou, pobíhá po pódiu a ještě stihne vystřihnout svůj rap.

Na střídmé, ale účelně postavené scéně s jednoduchými projekcemi střídali Linkin Park crossoverové peklíčko i čistý písničkový rock, kvůli kterému si část fanoušků při poslechu posledního alba A Thousand Suns (recenze) ťukala na čelo. I ti největší odpůrci poprocku ale museli přimhouřit oči, když klidná Iridescent vygradovala z duetu hlas-klávesy až do silného stadionového chorálu.

Přesto v kontextu živého hraní vedou u Linkin Park chvíle, kdy si nasadí masku zlých chlápků a mikrofon před pusou drží malý Shinoda.
Fantasticky vyzněla třeba kombinace zlověstného rapu a nervózních bicích v Catalyst. Jako kdybyste se převalovali v posteli během hodně živého snu. Po takovém zvukovém a emocinálním zážitku chutná i našlápnutá Breaking The Habit nebo transformerská New Divide s výrazným, ale trochu jednotvárným Benningtonem jako čajíček. Že by právě proto ochranka zamázla v úplném zárodku pokus jednoho fanouška o stage diving?

Nic to ale nemění na faktu, že fandové svoje Linkin Park na holičkách nenechali ani ve chvíli, kdy se kapele nepodařilo udržet drive, slušně rozjetý "had" uprostřed prvních řad se rozpadl a každý si šel raději skákat po svém. Když se totiž zchvácený Shinoda po koncertě přišel rozloučit s prvními řadami, zdálo se, že ti nejšťastnější si ho odnesou domů jako suvenýr.

Nakonec se museli spokojit jen s paličkou nebo ručníkem.

Linkin Park
Berlín, Admiralspalast, 5. června 2012
Setlist: Faint, Papercut, With You, Runaway, Given Up, Blackout, Somewhere I Belong, New Divide, Lies Greed Misery (novinka), Points of Authority, Waiting for the End, Breaking the Habit, The Catalyst, What I´ve Done, Crawling, One Step Closer, Burn It Down (novinka), In the End, Numb, Bleed It Out
, Sabotage

Témata:, ,