London Grammar natočili nejzasněnější debut roku 2013

josefmartinek

Byl to rok, v němž Miley Cyrus vystrčila zadek na Robina Thicka, Lady Gaga představila první létající šaty a hitparádami se proběhla virální liška norských bratrů Ylvis. A něco normálního? Minulých dvanáct měsíců nabídlo také pár povedených debutů: Lorde nebo Toma Odella asi představovat nemusíme, zato London Grammar možná ano. Deska If You Wait sice vyšla už v září, nám se ale jejich coververze Wrecking Ball od Miley Cyrus zalíbila natolik, že jsme se rozhodli podívat se jí dodatečně na zoubek.

Britské pop-triphopové trio London Grammar, jehož největší zbraní je uhrančivý hlas zpěvačky Hannah Reid, se svou prvotinou If You Wait šikovně trefilo do doby, jež neobyčejně přeje melancholii a tajemným ženským hlasům. Po Laně Del Rey nebo Lorde tu tak máme další poklidnou desku, která víc než na bombastické produkci stojí na minimalistických aranžích, kde vynikne jemná atmosféra.

London Grammar – kteří stejně jako Jake Bugg, další objev roku, pochází z Nottnighamu –  na to ale jdou ještě trochu jinak: neoslavují syrově jistotu smrti jako Lana ani “nefilosofují“ jako Lorde. Spíš se noří do snů nechávají na posluchači, aby si vytvořil svůj vlastní obraz. Se slovy šetří, jak naznačuje už otvírák Hey Now, a hodně pracují s kouzlem zpěvaččina vokálu: v textech tak často opakují jednu frázi několikrát dokola, a když už není co říct, nastoupí éterické zvuky.

Poslechněte si London Grammar v Youradiu

Ne vždycky to funguje: když například Hannah snad tisíckrát v nepředvídatelné smšti zvratů Flickers zopakuje, že jí bliká v hlavě, možná vám v ní začne blikat také. Její hlas ale album drží album pohromadě a písničky díky němu znějí až meditativně. A je jedno, jestli zrovna brouzdá v mrazivě chladných spodních polohách, potemnělých hloubkách či dojemných výškách.

http://www.youtube.com/watch?v=6drfp_3823I

Deska If You Wait funguje bezvadně jako celek, ale obsahuje také silné jednotlivosti. Koho by nestrhla naléhavě tajuplné atmosféra Nightcall na pozadí zdánlivě nenápadné bouře emocí s působivou gradací? A to v ní Hanah jen zvedne telefon a chce se svěřit, jak se cítí. Do nečekaně sametových výšek to vystoupá v dávkované Sights, a melancholická Strong? Navzdory názvu je to křehká a zranitelná skladba.

London Grammar - If You WaitLondon Grammar nejsou pro všechny: kdekdo by mohl jejich hudbu označit jako uspávání hadů. If You Wait tak doporučujeme spíše snílkům, fanouškům fantazie a barevných ženských vokálů. A když se do téhle změti plné hučení, nálad a křehkých aranží ponoříte, neunikne vám podobnost s další britskou zpěvačkou – Florence Welch. Hannah Reid jen méně čaruje se slovy, netlačí tolik na pilu a nechává větší prostor fantazii.  

London Grammar – If You Wait
Vydavatelství: Metal & Dust Recordings
Celkový čas: 43:22
Seznam skladeb: Hey Now, Stay Awake, Shyer, Wasting My Young Years, Sights, Strong, Nightcall, Metal & Dust, Interlude, Flickers, If You Wait

Témata:,