Lord of the dance ladně skákal a komunikoval s publikem


Klasický příběh zápasu dobra se zlem vyprávěný prostřednictvím univerzálního jazyka – tance. Mýty a legendy taneční show Lord of the Dance, založené na irském folklóru, tady ztělesňují dokonale synchronizovaní tanečníci, zpěváci a hudebníci.

Už poněkolikáté zavítal do Česka světoznámý fenomén Lord of the Dance. Show tanečníka a choreografa Michaela Flatleyho měla premiéru před čtrnácti lety v Dublinu a od té doby se v nezměněné podobě stále těší velkému zájmu publika. Vidělo ji už více než 50 miliónů lidí v 60 zemích na všech kontinentech světa. Včera prostoupil duch irských legend pardubickou Duhovou arénu.

Diváci žasli, jak rychle herci tancují
Taneční podívaná kombinuje irské tance, charakteristické strnulostí těla v kontrastu s rychlým pohybem nohou, s prvky baletu, moderního tance a stepu. Po nesmělém potlesku, kterým diváci odměnili úvodní tanec probuzených víl a skřítka hrajícího na flétnu, vtrhl na jeviště sám Pán tance. Jeho energický příchod, neuvěřitelně rychlá práce nohou, ladné skoky i komunikace s publikem na sebe okamžitě strhly pozornost. Tanečník každým dalším výstupem dokazoval, že je pánem parketu. Jeho zlý protějšek Don Darche ale nezůstával pozadu. Pán temnot v černé masce se svou armádou tanečníků naháněl husí kůži při každém tanečním čísle. Jejich výstupům dominovala ponurá hudba, temné barvy a dusot mnoha párů stepařských bot. Stupňující se tempo tance až na samotnou hranici pohybových možností zanechávalo úžas na tvářích diváků.

Jen v černých bikinách
Nudnější části večera budiž trpěny kvůli nezbytnému oddychu tanečníků, kteří vzápětí vtrhli na scénu s ještě větší vervou a úžasně synchronizovanými pohyby. Přítomným pánům se tajil dech, když svůdná cikánka Morrighan oblečená ve vyzývavé rudé přiměla k provokativnímu tanci i dívky, které ze sebe strhly barevné šaty a tančily jen v černých bikinách. Publikum pak odměnilo dlouhým potleskem závěrečný duel mezi černou armádou Pána temnot a družinou Pána tance, který strhujícím způsobem obhájil své vítězství.

Taneční podívaná se nyní v rámci evropského turné přesune nakrátko na Slovensko a ještě než se vrátí zpět do irské domoviny, oslní svými pohyby, rytmy, barvami a emocemi tři další česká města – Brno, Prahu a Liberec.

Lord of the Dance
24. února 2009, ČEZ aréna, Pardubice

 

Témata: