Lounová (v housce) mezi Langerovou a Farnou

Jana-Moravcova

Láska v housce, Gynekolog amatér. Co mají tyhle názvy - kromě úsměvného slovního spojení - společného? Olgu Lounovou, herečku a zpěvačku, která právě vydává svou první sólovou desku. Pojmenovala ji Rotující nebe, spíš než vesmír na ní ale fanouškům nabízí recyklovaný výběr z české poprockové scény.

Je tahle Olga zpěvačka, nebo herečka? Představitelka prohnané asistentky Patricie ze seriálu Ošklivka Katka natočila poprockovou desku Rotující nebe, na které chvílemi zní jako Anna K, Aneta Langerová nebo Ewa Farna. Sytý, výrazný hlas si upravuje podle potřeb jednotlivých kousků, jen nějak nelze určit, zda to myslí vážně, anebo daný žánr paroduje. Album Rotující nebe totiž nezní jako autorský počin zpěvačky, která se právě vydává na sólovou dráhu, ale jako seskládané best of české popové scény.

Modely, které fungují
Přehlídka fungujících modelů začíná úvodní písničkou Osoba blízká. Z téhle skladby je nejen cítit rukopis Michala Hrůzy, který písničku pro Olgu napsal, ale hlavně pozitivní mňágovská energie Petra Fialy.
Singl Gynekolog amatér sice vzešel z jasně rozpoznatelné dílny Olžina bývalého partnera Xindla X, gradace sloky před refrénem plus výrazné výšky ale připomínají hlavně písničky z první desky Anety Langerové.

Olga Lounová – Gynekolog amatér

V Anetině stylu se nese i další kousek, atmosférická (a Olžina autorská) Zaklínadlem s táhlými dramatickými vokály. Další autorská skladba K výškám, s níž Olga uspěla na festivalu v Rize, vcelku jasně připomíná Annu K (a není to jen "přívětivým" začátkem v podobě popěvku tamtadadam).

Olga Lounová – K výškám

http://www.youtube.com/watch?v=ACmv0IpFQfU

Skladba Šunt je zase hudebně i hlasově ukázkovou parodií (nebo poctou?) na rockový sound Ewy Farne. Těžko říct, co si má nezaujatý fanoušek myslet o textu skladby. Vztahovat – nevztahovat?

Ne všechno ale zní jako okopírované nápady. Kromě hitového singlu Láska v housce v duetu s Xindlem X stojí na desce sama za sebe i Inovace, Rotující nebe nebo anglicky zpívaný bonus Get Out.

Xindl X feat. Olga Lounová – Láska v housce

http://www.youtube.com/watch?v=prokEP5okQo&playnext=1&list=PLA628D9A6A0B19619

Pokusy o autonomii ovšem v porovnání s poprockovým zbytkem dopadly poměrně tristně. Lounová zapojuje elektroniku a jalovou angličtinu a posluchače nechá jednou trpět u česko-anglické Inovace (proč to nešlo jenom česky?), podruhé u anglické bonusové verze (Get Out je jen anglicky přezpívaná zmíněná Inovace). Druhý bonus v podobě zremixované Lásky v housce od Honzy ŽampyEddie Stoilow ponecháme raději bez komentáře.

Olga Lounová má bezpochyby skvělý hlas, na své první sólové desce ale víc než skladatelské nadání ukazuje herecký talent; se svými hlasovými dispozicemi je schopná Olga Lounová - Rotující nebezahrát takřka kohokoliv.
Jestli to takhle mělo být, anebo se to tak prostě „jenom udělalo“, to ví pouze Olga.

Olga Lounová – Rotující nebe
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 45:44
Seznam skladeb: Osoba blízká, Gynekolog amatér, Zaklínadlo, K výškám, Padám, Nit beznaděje, Žijem, Volám tě, Láska v housce (feat. Xindl X), Inovace, Šunt, Rotující nebe, Get Out, Láska v housce feat. Xindl X (Honza Žampa Remix)

Témata: