Madonna a Beyoncé – najděte 10 rozdílů

matoush

V dubnu Beyoncé, v srpnu Madonna. Jeden rok, dvě ikony. První technicky dokonalá, vzorně se chovající a zpívající balady plné příběhů ze života, druhá tankuje benzín nahá, mluví sprostě a zpívá falzetem. Tu první miluje akademie populární hudby, druhou stamiliony fanoušků. Rozhodli jsme se, že se pokusíme srovnat nesrovnatelné, a přinášíme vám hodnocení obou div podle Koule.cz

Zpěv

Madonna                          
V počátcích se proslavila jako pištivá holka, v devadesátých letech se z ní stala Paní Zpěvačka. Stále se ale nevyžívá v tradičním technickém zpěvu plném dlouhých frází a propracované barvy a umělých vzlyků.  
Hodnocení koule.cz: 7/10           

Beyoncé
Na jejím zpěvu stál úspěch skupiny Destiny´s Child. Je technicky téměř dokonalý.
Hodnocení koule.cz: 9/10

Beyoncé a její hit Halo

Hlas

Madonna
Pomezí sopránu a mezzosopránu. Mnozí Madonně vyčítají, že její hlas je nevýrazný a těžko rozpoznatelný, jiní ji kritizují, že zní jako Mickey Mouse na heliu. V počátcích její kariéry jí však „pištění holky z ulice“ otevřelo cestu ke hvězdám. Hodnocení koule.cz: 6/10         

Beoyncé
Mezzosoprán. I přes jižanský přízvuk ji časopis The Cove označil za držitelku 7. nejkrásnějšího hlasu světa. Obávaný kritik James Anthony z The Guardian popisuje její hlas jako „nezaměnitelný a svižný s dech vyrážející technikou.“
Hodnocení koule.cz: 9/10

Tanec

Madonna
Hvězda taneční scény. Její pohyb je plný erotické vášně a šarm neztrácí ani s přibývajícími léty. Vděčí za to prý pilnému tréninku, který si odpouští jen jednou ročně – o Vánocích.
Hodnocení koule.cz: 9/10      

Beyoncé
Beyoncé začala tanec studovat již na základní škole. A byla nadanou studentkou. Důkaz můžeme vidět například v k písni Single Ladies (Put A Ring On It).
Hodnocení koule.cz: 6/10

Repertoár  

Madonna
Široký. Hraje pop, ale za svou kariéru vyzkoušela snad vše od electro hudby na Ray of Light po klidné balady na Something to Remmember. Na nejnovějším Hard Candy dokonce koketuje s hiphopem.
Hodnocení koule.cz: 8/10        

Candy Shop od Madonny

http://www.youtube.com/watch?v=nSMgfWsPB2g

Beyoncé
Je nejčastěji zařazována do škatule R’n’B, hraje ale i dance music, pop nebo soul. Několik písní nahrála ve španělštině, ačkoliv, přestože chodila do školy pro latinoameričany, španělsky umí pouze několik málo slov.
Hodnocení koule.cz: 7/10

Autorství    

Při tvorbě songů se Madonna téměř vždy plně spoléhá na zkušené producenty. Mezi nejlepší dosavadní spolupracovníky patřil Wiliam Orbit, který stvořil album Ray of Light, nebo Stuart Price, otec Confession On a Dancefloor
Hodnocení koule.cz: 4/10         

Beyoncé
Beyoncé Knowles je autorem absolutní většiny svého repertoáru. Psát písně začala již jako členka skupiny Destiny´s Child a se začátkem sólové kariéry se pustila i na dráhu producenta a vydavatele. Náměty jejích písní jsou většinou autobiografické.
Hodnocení koule.cz: 9/10

Vizáž 

BeyoncéMadonna
Střídá ji tak často, jako žánr, která zpívá. Začínala s plastovými náušnicemi a trvalou, byla dámou v elegantních šatech, královnou tanečního parketu v trikotu a dokonce vystupovala s granátem u pasu. Pokud se ale nějakým oděvem zapsala do povědomí davů, je to špičatá podprsenka z dílny Jeana-Paula Gaultiera.
Hodnocení koule.cz: 7/10          

Beyoncé
Jedna z nejkrásnějších žen planety. „Ráda se oblékám sexy a chovám se jako lady,“ říká. Když její fotografie vyšla na titulní straně společenského magazínu Vaniti Fair, diskutovala Amerika, má-li její kůže skutečně tak dokonalý odstín.  Hodnocení koule.cz: 9/10

Chování   

Madonna
Tady má co dohánět. Tankovala nahá benzín, na veřejnosti si sahá mezi nohy a když byla v roce 1994 v The Late Show With David Letterman, 13x řekla slovo „fuck.“ Takhle se slušná děvčata nechovají.
Hodnocení koule.cz: 1/10                          

Beyoncé
Když by se volila nejslušnější celebrita, Beyoncé by se stoprocentně umístila v TOP 10. Ani ona se však nevyhnula zdrcující kritice bulváru, protože na obalu desky B’Day pózovala s cigaretou.
Hodnocení koule.cz: 9/10

Počet Grammy

Madonna ve své "skandální" podprsenceMadonna
Madonna doma otírá prach z osmi zlatých gramofonků. Je však poněkud smutné, že pouze tři z nich jsou za hudbu. Zbývajícími byla oceněna za vydařená videa nebo obaly desek.
Hodnocení koule.cz: 5/10           

Beyoncé
Sedm. Mimořádně úspěšný byl pro Beyoncé rok 2004, kdy získala hned pět cen.
Hodnocení koule.cz: 9/10

Rodina

Madonna
Narodila se jako třetí ze šesti dětí Itala a Kanaďanky, v dětství o matku přišla. Několikaleté manželství s Guyem Richiem se rozpadlo na konci minulého roku, nyní Madonna plánuje kabalistický sňatek s Jesusem Luzem. Vychovává tři děti, vlastního syna, dceru a adoptovaného Davida Bandu z Malawi. O další adopci (tentokrát dcery) se vede dlouhý soudní spor.
Hodnocení koule.cz: 7/10           

Beyoncé
Její otec je Afroameričan, matka pochází z rodiny španělských přistěhovalců. 4. dubna 2008 se Beyoncé provdala za rappera Jay-Z. Oficiálně to však přiznala až v listopadu na křtu své desky I Am… Sasha Fierce.
Hodnocení koule.cz: 8/10

Věk

Madonna
Přesně polovina století. Madonna v loňském roce oslavila padesátku. S hudbou začala v roce 1891 a za 28 let stihla vydat 11 alb, 87 singlů, získat 9 Grammy a stát se nejprodávanější zpěvačkou všech dob.
Hodnocení koule.cz: 8/10          

Beoyncé
27 let. Od počátku sólové kariéry v roce 2000 vydala 3 alba, 24 singlů a získala sedm Grammy. Bude-li se jí stejně dařit i nadále, v Madonnině věku bude mít na kontě 10 desek, 80 singlů a 23 Grammy.
Hodnocení koule.cz: 8/10

Témata: