Madonna a skandály – nerozlučná dvojka

Stefan-Titka

Držet krok s Madonninými eskapádami a výstřelky je těžké. Kontroverzní zpěvačka, která se v branži pohybuje od začátku 80. let, se totiž nikdy nebála píchat do vosího hnízda. Některé její „kousky“ jsou už legendární a zatímco dnes už se mohou zdát neškodné, tehdy zvedaly vlny nevole. A pokud si myslíte, že líbačka s Britney Spears na MTV Awards byla síla, tak v rámci Madonniny kariéry profesionální provokatérky šlo jen o slabý čajíček.

Madonna a Britney SpearsMadonna si od začátku uvědomovala jednu věc: jenom zpívat nestačí. Prodat se musí celá. A miliony prodaných nosičů, vyprodaná turné a hlavně to, že se Madonna ještě stále drží v čele světové pop music už skoro třicet let, dosvědčují minimálně to, že její mantra nebyla od věci. Ostatně, zpěvačka s přezdívkou Material Girl se musí umět ohánět.

Hračka pro chlapce
Po debutovém eponymním albu přišla Madonna s deskou Like a Virgin, který jí pomohla nastoupit  populární dráhu. Odhlédneme-li už od samotného faktu, že zpívat na začátku 80. let v Americe o tom, že se „cítíte jako panna“, nebylo pro tamní sešněrovanou společnost úplně košer, Madonna svoji skladbu ještě vyšperkovala při živém vystupování. Legendární je její výstup na MTV, kdy se při skladbě objevila na pódiu ve svatebních šatech a svíjela se po zemi v orgastických pohybech připomínajících masturbaci. Přezka na opasku s nápisem „BOY TOY“ (Hračka pro chlapce) byla už jen třešničkou na dortu toho večera.

Podívejte se na Madonnin výstup na MTV při písni Like a Virgin

Ještě známější je ale aféra kolem jejího druhého alba Like a Prayer. Madonna měla tehdy exkluzivní smlouvu s Pepsi, která měla první stejnojmenný singl premiérovat jako součást jejich reklamy. Vznikl ale i samostatný Madonnin videoklip, který svými znepokojivými obrazy pobouřil nejen církev – Madonna v něm mimo jiné zpívá před hořícími kříži, na dlaních se jí objevují stigmata a miluje se v klipu s černochem, který představuje Svatého. Ostatně, sami si porovnejte obě verze – jak tu lidsky hřejivou od Pepsi, tak tu pobuřující. Pepsi na nátlak veřejnosti reklamu nakonec stáhla a odstoupila i od financování jejího turné. Honorář za reklamu Madonně ale zůstal.

Porovnejte dva různé klipy k Madonnině hitovce Like a Prayer

http://www.youtube.com/watch?v=mi-koOafKOk

http://www.youtube.com/watch?v=aU4y_06rCBQ&feature=related.cz

Madonna na Blonde Ambition TourČlověk by čekal, že Madonna dostane rozum, ale stal se pravý opak. Kromě toho, že se týž rok rozvedla se Seanem Pennem, se kterým vydržela čtyři roky, dala si dvě a dvě dohromady a vyšlo jí, že skandály jsou tou nejlepší reklamou. Následovala proto fotografická kniha s prostým názvem Sex, která zachycovala zpěvačku v lechtivých situacích mimo jiné třeba s modelkou Naomi Campbell, herečkou Isabellou Rossellini, hercem Udo Kierem nebo rappery Big Daddy Kanem a Vanilla Icem. Z knihy se stal velký hit; pouhých pár dní stačilo k tomu, aby se vyprodal celkový náklad 150 milionů kusů. Dnes je tak z knihy velmi žádaný sběratelský artikl.

Skandály (nejen) s lahví
Na šuškandě založila Madonna i své turné Blonde Ambition v roce 1990. Muži oblečení do podprsenek a známý obrázek zpěvačky s jejími vytrčenými přednostmi v neotřelém kostýmu zaručili, že se Blonde Tour stala i přes nabádání papeže Jana Pavla II k bojkotu celosvětovou událostí. Rok nato vznikl i dokumentární film S Madonnou v posteli, který šokoval hlavně zákulisními záběry z této koncertní šňůry. Mezi nejznámější výjevy z filmu patří Madonna předvádějící orální uspokojování láhve nebo její přiznání k lesbickému experimentování v mládí.

Podívejte se na scénu s lahví z filmu S Madonnou v posteli

http://www.youtube.com/watch?v=30OWHgb1XfY

V další fázi své kariéry se Madonna na chvíli uklidnila a změnila image. Z neposkvrněné panny říznuté s Marylin Monroe se změnila ve starostlivou matku a díky roli Evity Perónové v muzikálu Evita se snažila i o uznání coby herečkai.
Zatímco v herectví i přes relativní úspěch filmu příliš nepochodila, role matky se drží. Kromě dvou vlastních dětí (dceru Lourdes má z manželství s osobním trenérem Carlosem Leonem a syna Rocca z nedávno skončeného manželství s režisérem Guyem Ritchiem), Madonna je teď už matkou i dvou adoptovaných. Nedávno jí soud povolil osvojit si už druhé dítě z africké Malawi, což se neobešlo bez velké mediální odezvy.

Letos bude Madonně jednapadesát, a i když už neprovokuje tak jako kdysi, ještě dnes si dovolí ostrá gesta. Doba se sice změnila a zpěvačka zestárla, svůj „dialog“ s církví si ale neodpustila ani na Confessions Tour, kdy při písni Live to Tell předvádí před obřím svítícím křížem známou pózu ukřižování.
Už to nefunguje tak jako zamlada, ale nějaká to haló se vždycky ozve. A s tím Madonna vždycky počítala.

Témata: