Maduar: Jako perličku zazpíváme Do It

Hana-Slivova

Slovenskou disko kapelu Maduar si budete pamatovat hlavně díky hitovkám Do It nebo Hafanana, které v polovině 90. let zněly snad z každého rádia. Maduaru je letos 25 let a slavit se bude na československém miniturné, o němž jsme mluvili se zakládajícím členem Ladislavem Matyinkem. Mimochodem, víte, proč se na repertoár Maduaru dostala zmíněná Hafanana? Protože v ní není "ráčkovací" písmeno "r".

Maduar letos slaví 25 let od svého vzniku. Poslední řadovou desku vydal v roce 2000, v roce 2007 pak přišel výběr. Co Maduar kromě toho posledních jedenáct let dělal?  
Ladislav Matyinko: Do roku 2000 jsme fungovali jako klasická kapela, vydávali jsme desky, jezdili na turné po Čechách, Slovensku i Maďarsku. Měli jsme také ambici dostat se do zahraničí, na západ od hranic nebo do USA.
Potřebné parametry – jazyk, výsledky v hitparádách i v prodejích – nám nechyběly, ale pod vydavatelstvím to nešlo. Rozhodli jsme se tedy vypovědět smlouvu a pokusili se jít vlastní cestou. Trvalo to sedm let, ale nakonec jsme si pod vlastní firemní Ladislav Matyinko z Maduaru při rozhovoru značkou dohodli schůzku s lidmi, kteří podepisují Christinu Aguileru nebo Erose Ramazzottiho.

Uspěli jste?
Nakonec se nám zadařilo u jednoho nezávislého vydavatelství; se skladbou Hafanana  jsme se dostali na výběrovou desku, která se prodávala v 94 zemích světa.

Hafanana je 35 let stará písnička zimbabwského baviče Africa Simona, která vyšla na vaší třetí desce Ten v roce 1996. Do té doby jsme si všechny skladby psali sami. proč jste se rozhodli zařadit do repertoáru zrovna Hafananu?
Když jsme v Košicích nahrávali druhou desku, slyšeli jsme Hafananu v rádiu v restauraci, kde jsme tehdy obědvali. Můj bratr Juraj, který ráčkuje, řekl: „Není tam písmeno er, tak to můžu zpívat i já.“ Byla to líbivá písnička, pamatovali jsme si ji z Ein Kessel Buntes, tak jsme ji přezpívali  – a vyšlo to.

Maduar – Hafanana

Většina lidí má Maduar spojený hlavně s dvojicí MC Erik a Barbara a jejich hlasy v písničce Do It. Proč se v roce 1995, tedy v době, kdy se vám v Československu extrémně dařilo, od Maduaru oddělila?
Byli jsme tehdy mladí a každý tu rychle získanou popularitu zvládal po svém. Víte, je to jiné, když začínáte v Rimavské Sobotě, i když třeba Barbara byla Košičanka, a je to jiné, když se pak dostanete na výsluní. Oni se v tu dobu rozhodli tak, jak se rozhodli, a pro nás to nakonec bylo velmi poučné. Dozvěděli jsme se hodně o fungování showbyznysu i o tom, co se děje v myslích lidí.

Jaké byly v době odchodu Erika a Barbary v kapele vztahy?
Erik s Barbarou
to neprovedli úplně korektně. O jejich odchodu jsme se dozvěděli až v době, kdy měli hotový singl a podepsanou smlouvu s vydavatelstvím, se kterým tehdy spolupracoval Maduar. Tehdy proto dokonce hrozilo, že Maduar nebude pokračovat.

Zlé je, jak se zdá, zapomenuto, protože Erik a Barbara budou vašimi hosty na turné, které k 25 letům vzniku kapely chystáte. Zazpívají i svoje skladby?
Ano, budou mít svůj samostatný blok. Jako perličku zahrajeme Do It a Erik si zarapuje.

Maduar – Do It

Na turné jste si pozvali Michala Davida, Ilonu Csákovou, Veronu a Kamila Střihavku. Proč zrovna tahle sestava?
Chtěli jsme pozvat lidi, se kterými jsme něco zažili. S Michalem Davidem jsme v roce 1997 koncertovali po českých a slovenských arénách. Tehdy jsme byli větší hvězdy my, teď si to otočíme. 
Ilonou Csákovou jsme byli jeden čas pod jedním vydavatelstvím, s Kamilem Střihavkou jsme společně nahráli písničku Walk This Way, což je coververze Run – D.M.C. a Aerosmith. Skladbu jsme nahráli v roce 2000, ale tehdy jsme se s Kamilem ve studiu ani nepotkali, takže na turné si rádi zazpíváme společně naživo.
Verona
je pak zástupce aktuálních tanečních trendů.

MADUAR – turné k 25. výročí vzniku

12. 10. Zvolen (zimní stadion)
13. 10. Ostrava (zimní stadion)
19. 10. Brno (hala Rondo)
20. 10. Praha (Incheba arena)

Hosté: Michal David, Ilona Csáková, Kamil Střihavka, Verona

Antologie (1986 – 2011) Maduaru – tedy všechna alba, remixy, singly, klipy + nová deska – vyjde 1. září 2011.

Jak vlastně vzpomínáte na polovinu 90. let, kdy patřil Maduar mezi tuzemské hvězdy? Objevovali jste se v hitparádě Eso, hráli jste s tehdejšími evropskými disko esy DJ Bobo nebo East 17…
Je to něco podobného, jako když současné kapely jezdí na rockové festivaly. My jsme tehdy objížděli taneční festivaly, byli jsme tam headlineři a pracovat s masou sedmnácti tisíc lidí, to jsou nezapomenutelné zážitky.
Od tehdejších hvězd typu DJ Bobo jsme se hodně naučili, uměli dobře pracovat s publikem, měli dramaturgicky vstavené koncerty a byli pokorní.

Když jsem si pročítala vaši biografii, narazila jsem na informaci, že jedna z vašich vokalistek musela kapelu opustit, protože se to nelíbilo jejím rodičům.
I takové věci se dějí.  

To byla tehdy v Maduaru taková jízda?
Ale ne. I když jí bylo už sedmnáct, rodiče ji tehdy hodně ovlivňovali. Kvůli jejich vlivu jsme nemohli dokončit rozdělané projekty, museli jsme za ni tedy hledat náhradu.

Název Maduar vznikl ze zkratek příjmení členů Matyinko-Dulovič-Aresta. Erik Aresta, tedy MC Erik,  ale nebyl přímo zakládající člen.
Maduar alias bratři Matyinkovi - Ladislav a JurajMálokdo ví, že jsme začínali jako rocková kapela. Československému showbyznysu tehdy vládly kapely typu Team, Elán nebo Lucie, a i my jsme dělali rockové písničky.
Jmenovali jsme se tehdy různě, Adept, Hurikán…, ale na to, abychom mohli pokračovat, jsme museli cvičit, což se nedalo, protože jsme se rozeběhli do různých vysokých škol po Slovensku. I proto jsme pak přešli na jiný žánr. Erik se k nám ale přidal už v kytarových začátcích, a když nás všechny jednou na zkoušce viděl táta, zeptal se, proč se nejmenujeme Ma-Du-Ar. Zakladatel značky Maduar byl tedy v roce 1987 můj otec.

Podívejte se na pozvánku na turné

25 let oslavíte nejen na turné, ale i antologií…
…budou v ní všechny desky, videa, singly a remixy plus nová deska. Vyjde 1. září 2011.

Jací fanoušci podle vás na podzimní koncerty dorazí?  
Čekáme lidi od 25 do 50 let, to jsou ti, kteří vyrůstali na písničkách Do It a Hafanana. Turné bude takové nostalgické vzpomínání na tehdejší časy.

Témata:,