Mandrage, krevní skupina bezstarostných kluků a holek

Jana-Moravcova

Plzeňská kapela Mandrage vyráží po albu Hledá se žena do boje s novinkovou deskou Moje krevní skupina. Kytarové ambice sice zůstaly, vytlačuje je ale "elektro". Už se nehledá žena, hledá se nejlepší taneční beat a nejpříznačnější veršík.

Z kapely, která českým fanynkám suplovala Tokio Hotel, se Mandrage postupně vypracovávají ve skupinu, která má cit pro celkem zajímavé texty, nespokojí se s jedním hitem a pomalu, ale jistě ztrácí status rockové kapely (s přirovnáváním ke Skyline z Intra ale buďme raději opatrní). Hitový potenciál mají i díky chytlavým textům totiž snad všechny skladby z nového alba Moje krevní skupina.

Mandrage – soudě alespoň podle Intra s rozhovorem – nemají nijak zvlášť umělecké ambice a hudba je pro ně v první řadě zábava. Což ostatně potvrzuje celá deska. Čekáte-li s hrůzou jímavé oplodňováky, syntetické náhražky pop-punku nebo infantilní texty, budete asi příjemně překvapeni.

Kluci z Plzně proplouvají od rockovějších (Barbora, CML) a čistě kytarových poloh (Air Arabic) přes svižný retro rock‘n‘roll (Psycholog) až k tanečním peckám (Dicko MOCKBA, Mechanik), neopomenou přiložit ani bezelstnou baladu (Šrouby a matice) s nulovým indexem slzivosti. Popovější úskok kapely dokládají i titulní kusy jako Diplomat, Moje krevní skupina i singl Františkovy Lázně. Mandrage nenásilně podléhají synťákům a nezní to špatně.

http://www.youtube.com/watch?v=WG_yxcSKZSw

V textech Mandrage tentokrát nechybí docela sympatické fantazírování a cynismus. Z balady Šrouby a matice se s prvním slovem textu stane vztahová "sonda" do života běžného smrtelníka, CML nabídne hlas centrálního Mandragemozku lidstva z Návštěvníků a naléhavost zpěvu/rapu jakou známe třeba od WWW. Ani Mechanik nakonec nedorazí ten, kterého čekáte. I s dvojsmysly to ale Mandrage umí s citem a bez lepkavé oplzlosti.

Jasně, Mandrage nikdy nebudou hrát pro intelektuály. Nakonec to ale nemusí být na škodu. Alespoň na večírku z pátku na sobotu.

Mandrage – Moje krevní skupina
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 36:50
Seznam skladeb: Moje krevní skupina, Diplomat, Františkovy Lázně, Mechanik, Šrouby a matice, Psycholog, Barbora, Geometrie, CML, Dicko MOCKBA part I, Disko MOCKBA part II, Air Arabic

Témata:,