Manic Street Preachers posílají pohlednici do světa mainstreamu


„Máme pro vás samé radiové hity, čekejte útok na hitparády!“ Sebevědomí velšské kapele Manic Street Preachers před vydáním desáté desky opravdu nechybělo, a přestože to Manici se svým tvrzením doopravdy poněkud přehnali, odvedli s novinkou Postcards From a Young Man velmi záslužnou práci. Nechte si tuhle kolekci dvanácti příjemných poprockových písniček naordinovat jako lék proti nadcházejícím podzimním plískanicím.

Zatímco mnohé hudební skupiny ke svému desátému albu ani nedojdou a ty šťastnější(?) k němu jen setrvačností doklopýtají, u Manic Street Preachers je situace jiná. Po loňském zvukově rozvrstveném albu Journal For Plague Lovers, které zhudebnilo texty zemřelého spoluhráče Richeyho Edwardse, udělala kapela krok stranou. I díky velkolepým smyčcovým aranžím a jasnému zvuku vypustila do světa na desátý pokus zřejmě nejpřístupnější a nejmelodičtější album.

Manic Street Preachers nadchli trutnovský festival

Jaro je tady
Všechny trumfy odhalují Manic Street Preachers hned v pilotním singlu (It´s Not War) Just the End Of Love. Rocková skladba zní díky smyčcovým aranžím a silně nakažlivému refrénu doslova jarně a jako správný rozjezd funguje znamenitě.

http://www.youtube.com/watch?v=AtC0jBOd818&feature=fvst

Charakteristické pro celé album je, že jej táhnou hlavně nadýchané smyčce a zmíněné výrazné refrény, do kterých se zpěvák James Dean Bradfield zakusuje se svou typickou naléhavostí. Ve skladbě Some Kind of Nothingness (

poloviny sedmdesátých let, což je patrné zejména u titulní skladby, ovšem ne ve všech písničkách se variacím na popová témata daří; taková Hazelton Avenue naopak zase zní jako nepříliš podařená variace na It Ain´t Over ´Til It´s Over od Lennyho Kravitze.Nic to ale nemění na tom, že energie trojici Velšanů rozhodně nechybí ani po čtyřicítce.

Manics: Postcard From a Young ManManic Street Preachers na svoji letošní pohlednici připsali výmluvný vzkaz: Všechno co děláme je zábava. Je jen na vás, jestli jim uvěříte. My docela ano.

Manic Street Preachers: Postcards from a Young Man
Vydavatelství: Columbia
Celkový čas: 44:24
Seznam skladeb: (It´s Not War) Just the End Of Love, Postcards from a Young Man, Some Kind Of Nothingness, The Descent (Pages 1 & 2), Hazelton Avenue, Auto-Intoxication, Golden Platitudes, I Think I Found It, A Bilion Balconies Facing the Sun, All We Make Is Entertainment, The Future Has Been Here 4ever, Don´t Be Evil

Témata: